Tjänstebil

Klimatarbetaren: ”Jag är hoppfull”

Det går att få Sverige fossilfritt till 2045, med ett leende på läpparna. Det menar Svante Axelsson, regeringens samordnare i frågan. Dessutom vet han vilken tjänste--bil du ska välja för klimatets skull.

Maxa tiden i bilen

En massa onödig restid kan lätt omvandlas till värdefull kreativ tid. Effektivitetsexperten Petra Brask visar hur.

Dags att rulla lite lättare

Tidigare har det varit svårt att få skaffa en miljövänlig tjänstebil. Det blir det ändring på nu. Elbilen är på väg in, medan en bränsleslukande bi...

Nu granskas arbetsmiljön i tjänstebilar

Nu tar Arbetsmiljöverket ett samlat grepp om branscher där fordon och trafik är en del av arbetsmiljön. Fram till november 2015 ska inspektioner genomföras på 600 företag.

»Tjänstebilen var viktigaste frågan«

Under 15 år, 1975–1990, var Christer Löfberg chefredaktör för Säljaren. Han drev då frågan om bättre skatteregler för tjänstebilsförare hårt.

Säljare mest typiske tjänstebilsföraren

Sveriges mest typiske tjänstebilsförare är en medelålders man som arbetar som säljare. Han kör en årsgammal dieseldriven Volvo V70 och bor i en välbärgad kranskommun, exempelvis i halländska Kungsbacka. Det framgår av Ynnors rapport Tjänstebilsmarknaden 2013/14.

»Bilsäljarna sätts på hårda prov«

Bilbranschen genomgår en transformation. För att möta den allt hårdare konkurrensen behövde Volvo Personbilar tänka i nya banor. Till försäljningschef valde man därför Cecilia Bang-Melchior, en outsider med en annorlunda syn på försäljning.

Volvo V70 populäraste tjänstebilen

Volvo V70 var tjänstebilsförarnas favoritbil förra året. Därefter kommer Volvo V60 och Volkswagen Passat Variant. Det visar en sammanställning från tjänstebilskonsulten Ynnor.

Säljare lever farligt i bilen

Bilen är en av de farligaste arbetsplatser som finns. Fyra av tio säljare som kör bil i tjänsten har råkat ut för en olycka. Men få arbetsgivare är medvetna om vilket ansvar de har för att tjänstebilen ska bli en säker arbetsplats.

Bilhandeln lyssnar för lite på kunden

Inom bilhandeln finns det ett glapp mellan vad kunderna vill ha och vad försäljarna vill att de köper. Det visar forskaren Benedikte Borgström i sin avhandling.

Volvo V70 årets bästa tjänstebil

Volvo V70 är bästa tjänstebilen 2013, enligt Säljarnas Riksförbunds årliga tjänstebilstest. Men konkurrensen var hård och marginalerna små när årets vinnare skulle utses.

Ditt bilval avslöjar dina intressen

Ditt val av bil speglar dina intressen. BMW-ägare är intresserade av det mesta. Mest strömlinjeformade är Volvo- och Volkswagenägarna. Det visar en undersökning från Sveriges Annonsörer.

Årets tjänstebil 2012

Backkamera, eluppvärmd ratt och frikostig förvaring fick testpatrullen på fall när Årets tjänstebil utsågs.

Tuffare krav på miljöbilar

Hårdare regler för miljöbilar gäller från årsskiftet. Riksdagen har nu godkänt regeringens förslag.

Bilen – en livsfarlig arbetsplats

Den som använder bil i tjänsten löper stora risker på vägarna. På tio år har mer än 100 personer omkommit när de kört bil i jobbet. Men få arbetsgivare är medvetna om vilket ansvar de har för att tjänstebilen ska bli en säker arbetsmiljö.