Fastighetsmäklarbranschen

Mäklarbranschens dolda fel

Drömmen om det lyxiga mäklarlivet, med stora provisioner och smällande champagne-korkar, målas ofta upp. Men realiteten är en annan. Ekonomin är svår att få ihop när bostads-priserna sjunker och försäljningen går trögt — och man står där utan grundlön.

Hetaste mäklaren finns i Boden

Under 2016 förmedlade fastighetsmäklaren Peder Ledin 169 bostäder och hade provisionsintäkter på 8,5 miljoner kronor – i lilla Boden. För den bedriften vann han titeln Årets mäklare inom Fastighetsbyrån.

»Mäklarbranschen behöver fler vassa säljare«

Lennart Hagberg menar att fastighetsbranschen behöver fler duktiga säljare. Nu startar mäklarkedjan Husman Hagberg Sveriges första renodlade säljutbildning som ger akademiska poäng. »Ibland glöms det nästan bort att vårt jobb handlar om affärsmanskap och försäljning«, säger han.

Alltid redo på – gott och ont

Som fastighetsmäklare jobbar Sandra Messer när kunden är ledig. Det gör att arbete och privatliv flyter ihop. Den utökade friheten betalas med en försvinnande fritid. På gott och ont. "Det är en livsstil", säger hon.

Han säljer lägenheter för miljarder

Hitta din verkliga personlighet, paketera den snyggt och börja sälja – det rådet ger stjärnmäklaren Fredrik Eklund till den som vill bli en supersäljare. Nu är han aktuell med boken »Sälj!«, där han delar med sig av sina personliga erfarenheter och bästa tips.

Sjunkande förtroende för mäklare

Bara 6 procent av svenska folket har högt förtroende för fastighetsmäklare, vilket är en nedgång från 8 procent våren 2013, enligt en undersökning som mäklarkedjan Fastighetsbyrån har gjort.

Två av tre mäklare har bara provision

Var tredje fastighetsmäklare tjänar mindre än 25 000 kronor i månaden. Och två av tre mäklare har enbart provisionslön, enligt en undersökning från Mäklarsamfundet.