Arbetsmarknad

Från flykting till säljchef

Bashar Mustafa började som praktikant, när Morakniv ville bidra till integrationen av flyktingar. Han visade sig kunna tälja guld på nya marknader. Idag, ett år senare, är han säljchef och har tiodubblat exporten till Mellanöstern.

Ta plats, med ansvar och generositet

KRÖNIKA Min sanning är att vi alla mår bra av att fråga oss själva: Vad kan jag ge? Om vi börjar med att fundera på vad vi kan ge, i stället för att fråga...

Hon valde fritt framför fast

Ställd inför en anställning hon inte ville ha, valde Pernilla Bärnsten i stället livet som frilansande säljare. I dag trivs hon bra som egen, även om det ibland känns jobbigt att själv behöva dra hela lasset. Samtidigt är hon väl medveten om att marknaden plötsligt kan förändras, och att hon då kan tvingas tänka om.

Gig-jobben tar över

Arbetsmarknaden genomgår just nu en stor förändring där fasta anställningar ersätts av kortvariga uppdrag. I Sverige arbetar 28 procent av arbetskraften helt eller delvis som konsulter, frilansare eller tillfälligt anställda. Och antalet ökar.

Innan du tar steget

Innan du väljer livet som frilans är det några saker du bör tänka igenom. Hanna Magnusson, jurist på Säljarnas Riksförbund, ger några tips.

»Den hårda tonen gör mig orolig«

Tina Wahlroth, vd för Kontakta, har som mission att höja statusen för jobben inom telefonförsäljning och kundservice. "Den dag du stolt kan berätta för din mormor att du arbetar som telefonförsäljare har jag nått mitt mål", säger hon.

Rörlig lön sprider sig

Provision som lönemodell sprider sig, och ökar också som andel av lönen. Samtidigt visar forskning att rörlig lön gör säljare mindre kundorienterade, mer revirtänkande och mer egoistiska.

Sex fallgropar i ditt löneavtal

Provisionslöneavtal är ofta krångliga och svåra att förstå sig på. Till synes oskyldiga paragrafer i kontraktet kan få stora konsekvenser för din inkomst. Wilhelm Kaldo, jurist på Säljarnas Riksförbund, tipsar om de värsta fallgroparna du bör undvika.

Du har 300 000 kollegor

Som säljare behöver du inte känna dig ensam. Du har över 300 000 kollegor i Sverige. Företagssäljare är landets tredje vanligaste yrke, tätt följt av butikssäljare i fackhandeln, enligt SCB:s senaste yrkesstatistik.

Sådan säljare vill arbetsgivaren ha

Motiverad, engagerad, ansvarsfull, kommunikativ och flexibel. Så är den perfekta medarbetaren, i alla fall sett till vad arbetsgivare efterfrågar i sina platsannonser.

Här jobbar säljarna sex timmar per dag

Jonas Lindgren är vd för Qall Telecom, som är en teleoperatör för småföretagare. Den 1 februari införde företaget sex timmars arbetsdag med bibehållen grundlön för de 25 anställda säljarna.

Få får relevanta jobb efter säljutbildningen

Nio av tio som går en säljutbildning inom yrkeshögskolan har arbete ett år efter examen. Men bara tre av tio har ett jobb inom det område de har utbildat sig för. Nu utreder Myndigheten för yrkeshögskolan hur väl utbildningarna stämmer med arbetslivets krav.

»Med mobiltelefonen dog säljarens fritid«

För de flesta säljare är det gränslösa arbetet norm. Friheten lockar. Men det måste också finnas möjlighet till återhämtning, och här har arbetsgivaren ett stort ansvar, säger Wilhelm Kaldo arbetsrättsjurist på Säljarnas Riksförbund.

Hårdare tag mot ohälsa i arbetslivet

Arbetsmiljöverket har beslutat om nya regler kring den sociala arbetsmiljön. Föreskriften, som reglerar stress, mobbning och arbetsbelastning, träder i kraft i mars 2016.

Här finns jobben 2016

Det kommer många nya jobb inom tjänstesektorn i år. Framförallt för lärare, ingenjörer, it-specialister och inom hotell, restaurang och försäljning. Samtidigt är det redan stor brist på lärare och personal inom hälso- och sjukvård. Det visar sig i Arbetsförmedlingens rapport Var finns Jobben som presenterades i dag.