Arbetsliv

Maxa tiden i bilen

En massa onödig restid kan lätt omvandlas till värdefull kreativ tid. Effektivitetsexperten Petra Brask visar hur.

Full på arbetstid: Jag söp bort mina jobb

Det är sommar och rosévinstider. Men för alla är det inte bara härligt. Ann Jangsell var alkoholist — men också en lysande säljare. Hon var så duktig att en chef blev medberoende. Hör hennes berättelse om hur man lyckas jobba, trots beroende.

Hon är Sveriges första certifierade säljare!

Key account manager är ett av de säljjobb som drabbats hårdast av titelinflationen. Var och varannan säljare tycks heta det idag – oavsett om de jobbar med nyckelkunder eller nykunder. Men nu kan du göra som Åsa Nordvall, skaffa certifikat och skilja dig från mängden.

Krångliga kunder

Kroniska gnällpellar och supersociala typer kan äta upp all din tid. Ja, det krävs en viss färdighet att hantera kunder. Framgångsexperten Annika R. Malmberg hjälper dig att tänka smart, så att du samtidigt behåller affären.

Sparka igång våren

Det är högsäsong för kickoffer. Men varför ska ni ägna en dag åt att bygga lego eller laga mat, istället för att kontakta kunder? Jo, för att skapa rätt stämning och jobba mot samma mål. Men för att lyckas krävs rätt upplägg .

Sälj det med ett leende!

Här är träningsentreprenörerna som lyckats med konst-stycket att sälja sin kompetens. För hur blir man personen folk dras till? Och hur lär man sig värdera sin egen skicklighet – och ta betalt för den? Så här gör rutinerade paret Nylén.

Tjena, stumpan *Dask i rumpan*

I samband med me too-uppropet kom det fram att sexuella trakasserier är vanligare än vi tidigare trott. Som säljare kan det handla om både kollegor och kunder. Men arbetsgivaren har ett ansvar i båda fall.

Hej tomtegubbar slå i glasen …

Julen är här – och med den kundmiddagar, glöggmingel och julfester. Som säljare är perioden en utmaning. Det blir lätt för mycket alkohol. Dessutom finns det risker med att blanda kollegor, kunder och alkohol. Här är tipsen som gör julen rolig för fler.

Hon valde fritt framför fast

Ställd inför en anställning hon inte ville ha, valde Pernilla Bärnsten i stället livet som frilansande säljare. I dag trivs hon bra som egen, även om det ibland känns jobbigt att själv behöva dra hela lasset. Samtidigt är hon väl medveten om att marknaden plötsligt kan förändras, och att hon då kan tvingas tänka om.

Gig-jobben tar över

Arbetsmarknaden genomgår just nu en stor förändring där fasta anställningar ersätts av kortvariga uppdrag. I Sverige arbetar 28 procent av arbetskraften helt eller delvis som konsulter, frilansare eller tillfälligt anställda. Och antalet ökar.

Sju av tio vill se fler kundmöten

Fler kundmöten, och säljare som är bättre på att förstå kundernas behov, det är vad som krävs för att möta en allt tuffare konkurrens. Det råder det stor enighet om bland svenska börsbolag.

Innan du tar steget

Innan du väljer livet som frilans är det några saker du bör tänka igenom. Hanna Magnusson, jurist på Säljarnas Riksförbund, ger några tips.

95 av 100 säljchefer är män

Så gott som samtliga försäljningschefer i svenska företagsledningar är män. Medan andelen kvinnliga vd:ar ökar, står utvecklingen bland säljchefer helt still.

Unga tankar om sälj

Alltför få unga kan tänka sig att bli säljare, något som har blivit en utmaning för många företag. Det framkom i förra numret av Säljaren. Hur ser då de unga själva på yrket och framtiden? Vi har träffat tre elever på Sälj & Marknadshögskolan i Solna.

Unga säljare sökes!

Säljare är det yrke som svenska arbetsgivare har svårast att rekrytera till, och allra svårast är det att attrahera unga. Om inget görs riskerar företagen att hamna i stora problem. Redan i dag hindras många från att expandera, på grund av bristen på säljare.