Arbetsliv

Hon valde fritt framför fast

Ställd inför en anställning hon inte ville ha, valde Pernilla Bärnsten i stället livet som frilansande säljare. I dag trivs hon bra som egen, även om det ibland känns jobbigt att själv behöva dra hela lasset. Samtidigt är hon väl medveten om att marknaden plötsligt kan förändras, och att hon då kan tvingas tänka om.

Gig-jobben tar över

Arbetsmarknaden genomgår just nu en stor förändring där fasta anställningar ersätts av kortvariga uppdrag. I Sverige arbetar 28 procent av arbetskraften helt eller delvis som konsulter, frilansare eller tillfälligt anställda. Och antalet ökar.

Sju av tio vill se fler kundmöten

Fler kundmöten, och säljare som är bättre på att förstå kundernas behov, det är vad som krävs för att möta en allt tuffare konkurrens. Det råder det stor enighet om bland svenska börsbolag.

Innan du tar steget

Innan du väljer livet som frilans är det några saker du bör tänka igenom. Hanna Magnusson, jurist på Säljarnas Riksförbund, ger några tips.

95 av 100 säljchefer är män

Så gott som samtliga försäljningschefer i svenska företagsledningar är män. Medan andelen kvinnliga vd:ar ökar, står utvecklingen bland säljchefer helt still.

Unga tankar om sälj

Alltför få unga kan tänka sig att bli säljare, något som har blivit en utmaning för många företag. Det framkom i förra numret av Säljaren. Hur ser då de unga själva på yrket och framtiden? Vi har träffat tre elever på Sälj & Marknadshögskolan i Solna.

Unga säljare sökes!

Säljare är det yrke som svenska arbetsgivare har svårast att rekrytera till, och allra svårast är det att attrahera unga. Om inget görs riskerar företagen att hamna i stora problem. Redan i dag hindras många från att expandera, på grund av bristen på säljare.

»Vi riskerar att tappa kapacitet«

Bristen på unga säljare gör att optik- och elektronikföretaget Canon har svårt att fylla sina säljteam. Orsaken är bland annat hård konkurrens från svenska uppstickarföretag och stora mjukvarujättar.

Generation ordning vill ha balans i livet

Svårigheten att rekrytera curlade 80- och 90-talister med krav på ett stressfritt och balanserat arbetsliv är en utmaning för allt fler företag. Men även de unga kan få problem, om de inte omvärderar sina ståndpunkter.

Här har alla säljare fast lön

En livlig samhällsdebatt och nya regler ledde till att SEB Pension och Försäkring ombildade sin säljorganisation. På samma gång fick säljarna se sina provisioner förvandlade till fast lön. För många innebar det stora löneminskningar. Men försäljningen har gått upp, och klimatet på arbetsplatsen har blivit bättre.

Tio mejlvanor som får alla att hata dig

Att hålla en professionell nivå på alla mejl vi skickar varje dag kan vara en utmaning. Affärssajten Business Insider har listat några av de värsta misstagen du bör undvika.

Fem tips inför höstens kick-off

Nu är det högsäsong för säljkonferenser och kick-offer. Stefan Hallberg, vd för konsultföretaget Bisevo, ger dig fem tips för en lyckad konferens som leder till ökad försäljning.

Spanska drömmar

Att ta pick och pack och flytta för att få bo och arbeta där solen alltid skiner och där vågorna oavbrutet rullar in mot Europas varmaste kust kan låta som en önskedröm. Vi har träffat tre svenska fastighetsmäklare som gjort just det.

Reagera vid första misstanke

Vad gör man om man misstänker att en kollega dricker? Eller är du själv i riskzonen? Det är viktigt att ta varningssignaler på allvar och reagera snabbt.

Mitt bästa karriärdrag

De flesta har nog någon gång känt att karriären gått i stå och att man vill vidare. Hur gör man för att ge karriären en skjuts? Vi har frågat tre mäklare om deras bästa drag.