Anna Liljeberg: Var snäll mot dig själv i jul

2020/12/14

Okej, ge dig nu en klapp på axeln. Jag menar en riktigt stor och tung variant, medan du högt säger till dig själv … because I’m … eller jag menar så klart – för du är värd det!

För året som gått har garanterat varit ett av dina tuffaste, eller hur?

Tänk bara på vad du klarat av:

Suddiga och hackiga zoomkonferenser, hålögda kollegor som yrvaket blinkat i skärmljuset, ostbågerygg på grund av dålig arbetsställning, ständiga offertnej med hänvisning till coronaläget, oro kring att familj och vänner ska bli sjuka, gnagande panik över om du kommer att få ha kvar jobbet eller inte, kanske havererad ekonomi på grund av arbetslöshet.

Nu väntar en jul full av ovisshet, men säkerligen minst lika stressig och upphaussad som vanligt.

Mitt förslag är att tänka tvärtom. Det här är året då allt har ställts på ända, så låt då julen också göra det.

Ta det hemska corona året och låt det forma något nytt, en jul med nya traditioner, med mindre krav och måsten. Och mer snällhet, både mot dig själv och andra. 

I en december av inställda släktkalas och julfester, låt dina lediga dagar bli en tid för vila och återhämtning som det en gång var tänkt. Njut av den ”lilla” världen. Nej, inte som en flykt, utan som en tillfällig paus. Vila, andas, gå ner i varv. Ge dig tid att reflektera.

Ibland räcker det att vara i den varma bubblan en kort tid och göra ingenting för att må bra igen.

Men om du inte kan komma till ro och känner att det är något som ligger kvar och skaver? Då är det dags att lyssna på din magkänsla och fråga dig – är du snäll mot dig själv?

För idag är snäll inget ord som bara ska användas av tomten en gång om året. Tvärtom har det blivit en framgångsfaktor. Det är en livsvisdom som har genomsyrat samhällen i årtusenden – att en god gärning fortplantar sig. Gör du gott för andra gör du också gott för dig själv, helt enkelt.  

I en klassisk undersökning försökte Google hitta den gemensamma faktorn för sina mest framgångsrika team. Det tog flera år innan de hittade svaret. Nej, det var inte utbildning eller erfarenhet. De mest framgångsrika teamen var de som var snällast mot varandra. Det höjde   den kollektiva intelligensen.

Dessutom får du en endorfinkick av att vara snäll. Det stimulerar hjärnans lustcentrum precis som sex, mat och droger. 

Kanske uppfattar du dig redan som en snäll person, som hjälper vänner, stöttar kollegor, och ställer upp för familjen. Men tillbaka till dig själv – vad händer när du vänder tankarna inåt? Står du upp för vad du tycker eller biter du ihop och kör över dina känslor igen?

Är du stolt över dina framgångar, eller gnager du missnöjet över att du inte är tillräckligt lyckad? Då är det dags att börja fundera.

För det hjälper inte hur många goda gärningar och vackra leenden du bjuder på om något fattas. Hur du tänker om dig som person präglar dig mer än du tror.

Eller för att citera poeten Bob Hansson: ”Det går inte att vara snäll mot andra om man är dum mot sig själv.” Så börja där i jul!

Tips!

En klassisk filmrulle som brukar gå varje jul, som verkligen handlar om vad snällhet betyder: Frank Capras klassiker ”Livet är underbart” med James Stewart i huvudrollen.

Anna Liljeberg