Till en början trodde Jan att bara en del av bageriet hade skadats, men under natten skickade kollegor i Älvsbyn bilder från branden.

– Då förstod jag att det var kört och klockan fem på morgonen ringde min chef och berättade att hela byggnaden hade brunnit ner, berättar han.

Just den dagen, den 24 augusti, skulle en ny produktionslinje för 150 miljoner kronor invigas. Nu fanns ingenting kvar. Trots att ledningen redan första dagen slog fast att ett nytt bageri skulle byggas upp i Älvsbyn fanns det inget annat att göra än att först säga upp 58 timanställda vikarier och sedan de övriga 131 personerna som arbetar i bageriet. Polarbröd räknar med att det tar minst två år innan ett nytt bageri är på plats.

– Jag känner en sådan otrolig sorg. Det här är ett hårt slag för hela Älvsbyn. Samtidigt blir man i sådana här lägen full av adrenalin. Jag har jobbat nära krisgruppen som bildades och direkt blir man otroligt lösningsorienterad och ser bara framåt, säger Jan Bergdahl.

Jan Bergdahl

Jan Bergdahl

Jan Bergdahl

Ålder: 37.
Familj: Sambo, ett eget barn och två bonusbarn.
Bor: Piteå.
Gör: Affärsområdeschef för svensk och norsk konsument-handel på Polarbröd i Älvsbyn.
Intressen: Åka ut med båt på sommaren. Har husvagnen i skidorten Kåbdalis och åker skidor på vintern.

Intresset för försäljning har funnits med i hela hans liv. Redan som 14-åring började han arbeta extra i en hemelektronikbutik. Efter universitetsstudier arbetade han i fyra år som regionansvarig för norra Sverige på ett Stockholmsbaserat företag som marknadsförde olika varumärken till storhushåll, bland annat Polarbröd. 28 år gammal började han arbeta på Polarbröd i Älvsbyn som affärsområdeschef för exportmarknaderna. Sedan fyra år är han affärsområdeschef för svensk och norsk konsumenthandel.

– Före coronapandemin brukade jag arbeta en dag hemifrån i Piteå, två dagar i Älvsbyn och resten av tiden var jag på resande fot och träffade representanter för vår distributionsorganisation Polfärskt som är uppdelad i 24 distrikt över hela Sverige. Jag drar ihop regionträffar med åtta distrikt åt gången i södra, mellersta eller norra regionen. Men sedan coronapandemin bröt ut arbetar jag i stort sett bara hemifrån Piteå, och det fortsätter jag med nu när min arbetsplats inte finns kvar.

Redan två veckor efter branden hade Polarbröd säkrat att storsäljarna råg- och vetekaka skulle finnas i butikshyllorna även i fortsättningen. Polarbröd har även ett bageri i Bredbyn utanför Örnsköldsvik, som i vanliga fall står för cirka 30 procent av de 40 000 ton bröd som företaget bakar varje år.

– Jag är jätteglad att vi så snabbt kunde skala upp verksamheten i Bredbyn med hjälp av de anställda där. Vi kunde snabbt ställa om så att det bageriet övertog storsäljarna. Vi tittar också på tekniska lösningar som kan öka produktionen i närtid, säger Jan Bergdahl.

När det gäller valet mellan industrier och storhushåll å ena sidan och detaljhandeln å andra sidan är det viktigaste just nu att se till att polarbrödet finns i butikshyllorna.

– Konsumentmarknaden är vår största marknad. Kunderna förväntar sig att brödet ska finnas i affärerna och därför är det vår prioritet att se till att det gör det.

Polarbröds tidigare bageri i Omne utanför Docksta vid Höga kusten kommer också att kunna baka en del bröd enligt polarmetoden, som innebär att brödet fryses ner direkt och sedan levereras i en obruten fryskedja till butikerna.

– Vi har fått sådan otrolig stöttning av invånarna i Älvsbyn, kunder över hela Sverige och även av konkurrenter som har lovat att hjälpa oss. Vi kommer att kunna sälja vårt bröd som bakas i samarbete med andra bagerier under namnet Polarpolare och på det sättet räknar vi med att kunna åtminstone hålla uppe 80 till 90 procent av vår tidigare produktion.

Sympatierna kommer inte bara från hela Sverige utan också från Norge som står för 16 procent av försäljningssiffrorna.

– Vi exporterar vårt bröd till ett tiotal länder, men just nu måste vi satsa på Sverige och Norge, som är våra största marknader, så det kan hända att vårt bröd initialt inte riktigt räcker till de mer långväga marknaderna i Europa, säger Jan Bergdahl.

Förutom bageriet i Bredbyn har Polarbröd ett marknadskontor i Umeå. Än så länge har samtliga Polarbröds säljare i Älvsbyn kvar sina jobb. De senaste veckorna har Jan Bergdahl i princip arbetat dygnet runt. Trots alla utmaningar ser han ändå framtiden an med tillförsikt.

– Det ger en enorm energi att veta vad vi har lyckats uppnå på bara några veckor.