Att äta bra när man reser mycket i tjänsten eller har ett allmänt stressigt jobb är knepigt. Det vet de flesta säljare. Men om du lär dig tänket kring biohacking blir det lättare att ge din kropp vad den behöver. Så att du mår bättre och kan prestera mer. Så att du slipper blodsockerdippar som du ”botar” med smågodis på väg hem från säljmötet.

Sälj bad näringsfysiologen Fredrik Paulún, aktuell med boken ”Biohack – ät rätt för just din kropp”, att berätta hur säljare ska tänka för att näringsspäcka sin vardag. Men först och främst, vad är biohacking? Jo, det handlar om att skräddarsy det man stoppar i sig utifrån sin livssituation och sina genetiska risker och förutsättningar. Rätt sorts mat kan, enligt teorin om biohacking, göra så att vi får ett längre och friskare liv. Eller som Fredrik Paulún säger:

– Det handlar om att låta maten göra livet lite bättre, att öka förutsättningarna att hantera livets utmaningar och även att kunna lösa problem med hjälp av maten.

Så från att vi tidigare stirrat på hur mycket fett, protein och kolhydrater olika livsmedel innehåller, går trenden mot att se till varje råvaras specifika egenskaper på vår hälsa. Fredrik Paulún kontrollerar själv bland annat sina hormonnivåer med hjälp av blodtester. Sedan reglerar han nivåerna med olika bär, frukter, grönsaker och kryddor. Att göra blod- och dna-tester är inget du behöver göra som nybörjar-biohackare. Det räcker att du näringsmässigt uppgraderar din vardag och funderar över dina specifika utmaningar. Om du ser till att få i dig mycket antioxidanter har du kommit långt. Det är ämnen i maten som hjälper kroppen att ta hand om överskottet av fria radikaler, vilka annars kan ha en skadlig verkan på kroppen.

– Antioxidanter är centralt i biohackingen, säger Fredrik Paulún. Mycket antioxidanter gör att man minns bättre, sover bättre, får bättre immunförsvar. Det är viktigt när man reser mycket, som många säljare gör.

Antioxidanter hittar du främst i färgstarka livsmedel som grön-saker, frukt, bär och olika kryddor. Så bara genom att grönsakspimpa dina måltider har du kommit långt. Det kan vara så enkelt som att välja en frukt till fikat istället för en bulle. Så här föreslår Fredrik Paulún att du som säljare tänker för att enkelt optimera din hälsa och ork med hjälp av maten:

– Ät frukt och grönsaker i väsentlig mängd till varje måltid. Låt frukt och grönt vara stommen och lägg till nötter och frön. En till två paranötter om dagen ger till exempel dagsbehovet av selen. Fyll på med frukt och grönt under dagen, för antioxidanter förbrukas. Frukt, bär och grönsaker finns på alla hotellfrukostar så ta för dig. Det är också bra att till exempel ha morötter, ekologiska päron och bär i bilen. Det man har på en armlängds avstånd äter man.

Detta med att ha nyttigheter lättillgängligt fungerar så klart bra även för innesäljare. Byt ut kakorna mot grönsaksstavar och bär. Istället för att ge kroppen sådant som bryter ner den (glukossirap och transfetter till exempel) får den fibrer samt massor med antioxidanter och vitaminer. Fredrik Paulún betonar också vikten av att välja ekologiskt så långt det går.

– Då slipper du få i dig rester av bekämpningsmedel. Att få i sig bekämpningsmedel är exempel på negativ biohacking. De har en hormonstörande verkan, fettinlagringen ökar, liksom risken för vissa cancerformer och diabetes typ 2. Svenska frukter och grönsaker är generellt mindre besprutade än utländska.

Förutom frukt och grönt är det viktigt att du får i dig bönor och linser.

– Baljväxter är otroligt intressanta livsmedel, säger Fredrik Paulún. De är rika både på fibrer och antioxidanter. Man måste få i sig fibrer, eftersom det är bra för tarmfloran. Tarmfloran styr det mesta, 70 procent av immunförsvaret sitter i tarmen. Stress, ångest, oro har till viss del sitt ursprung i tarmen, vilket även det visar på behovet av en rik tarmflora som hjälper till att hålla kroppen i balans.

Att äta fullkornsbröd är också ett sätt att biohacka. Brödet ger dig antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer.

En perfekt lunch för stressade säljare framför en buffé kan därför vara att fylla halva tallriken med grönsaker, en fjärdedel med baljväxter och en fjärdedel med protein som fisk eller kyckling. Ringla gärna lite olivolja över grönsakerna, så får du även i dig nyttiga fetter. En skiva fullkornsbröd till det och du har en komplett biohackad måltid.

Och hur gör man med middagen då? Om du äter på restaurang, be om en rejäl sallad till kött- eller fiskbiten istället för pommes frites. Hemma kan det räcka med att ställa fram skålar med grönsaker, frukter och bär till fiskpinnarna och potatismoset. Både du och dina eventuella barn kommer att få i er mycket mer antioxidanter och vitaminer än tidigare.

Har du svårt att somna på kvällen för att du suttit uppe för länge med morgondagens säljpresentation? Testa att äta något hekto frysta eller färska körsbär eller drick ett par deciliter körsbärsjuice. Körsbär innehåller ämnen som underlättar insomningen.

– Det är enklare att äta rätt än många tror, säger Fredrik Paulún. Genom att äta mer frukt och grönt får du i dig mer näring per kalori, vilket gör underverk för hälsan och välbefinnandet. Bonuseffekten blir att du också kommer att tappa kilon med tiden.

Biohack-livsmedel för din hjärna

Blåbär förbättrar minnet och problemlösningsförmågan. 

Äggula ökar koncentrationsförmågan och det logiska tänkandet. 

Saffran kan ge ett skydd mot Alzheimers sjukdom. 

Champagne i måttliga doser kan öka din mentala skärpa. 

Körsbär är gynnsamt för hjärnan. 

Kaffe ger din hjärna en boost.

Biohack-livsmedel som är bra för din mage och mot inflammationer

Banan är bra för tarmfloran. 

Kiwi är bra för matsmältningen och är antiinflammatoriskt. 

Körsbär och jordgubbar hämmar inflammationer. 

Hallon stärker tarmfloran. 

Vinbär är antiinflammatoriskt. 

Rödbeta förbättrar tarmfloran. 

Broccoli är inflammationshämmande och ökar din förmåga att bryta ner och forsla bort gifter. 

Viltkött ökar inte inflammationerna i din kropp.

Honung är bra för tarmfloran. 

Gurkmeja är antiinflammatoriskt.

Kaffe är antiinflammatoriskt. 

Selleri verkar antiinflammatoriskt. 

Biohack-livsmedel som föryngrar dig

Jordgubbar sänker måltidens GI-värde vilket kan bromsa åldrandet. 

Blåbär håller cellerna unga. 

Kollagenrika livsmedel kan göra dig mindre rynkig. 

Kaffe är rikt på antioxidanter och kan ge dig ett längre liv. 

Vanilj kan ha en föryngrande effekt. 

2 smarriga biohack-recept

Här bjuder Fredrik Paulún på två recept med bio-hackande effekt ur sin nya bok.

Choklad- och bananglass med jordnötssmör

En av många fina effekter av att regelbundet äta bananer är att de innehåller resistent stärkelse som är en effektiv prebiotisk fiber. Det innebär att de ger tillväxt av nyttiga tarmbakterier som ger en starkare tarmflora. Denna glass är lika njutbar som nyttig och ett perfekt mellanmål.

2 portioner

2 frysta och skivade bananer

3 rågade tsk jordnötssmör

3 msk kakao

2–5 msk mandelmjölk

Gör så här:

Mixa alla ingredienser tills de frysta bananbitarna finfördelats. Droppa i lite mandelmjölk om det behövs för konsistensens skull. Ät glassen direkt.

Slät broccolisoppa med rostade pumpafrön

För den som jagar antioxidanter är broccoli en guldgruva som innehåller quercetin, kaempferol, betakaroten, lutein och zeaxantin, som alla är mycket starka antioxidanter. En finfin bonus är också att broccoli kan stimulera din egen produktion av den vattenlösliga och superstarka antioxidanten glutation.

4 portioner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

500 g fryst broccoli

1 l vatten

2 grön-saks-buljongtärningar

1 msk Maizena majsstärkelse + 2 msk vatten

2 msk pressad citron

2 krm vitpeppar, nymald

Tillbehör

100 g lättrostade pumpafrön

Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök som du steker i oljan i en kastrull eller gryta. Tillsätt broccoli, vatten och buljong-tärningar och låt koka upp. Låt sjuda cirka sju minuter och mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Rör ut majsstärkelsen i vatten (dubbelt så mycket vatten som stärkelse) och häll i soppan, vilket reder den. Koka upp någon minut och smaka av med citron, peppar och havssalt. Servera med
rostade pumpafrön.