Efter att ha varit föräldraledig lämnade Louise Herlevsson väktaryrket bakom sig och började som säljare inom bevakningsbranschen. Bekvämare arbetstider och möjligheten att tjäna mer pengar var det som främst lockade.

– Jag minns hur hjärtat dunkade under mitt första samtal, då jag skulle sälja Viasats sport- och underhållningskanaler. Men jag kommer också ihåg dopaminkicken när jag hade lyckats med första försäljningen, säger hon.

Med en provisionsbaserad lön insåg hon snart att hon kunde tjäna en rejäl slant om hon låg i.

– I början spenderade jag mest och hade roligt för pengarna, köpte lite prylar och gick ut och åt och så. Men min svärfar som sparar i aktier och fonder fick upp mina ögon för att komma igång med sparandet och istället få pengarna att växa, säger hon.

Sedan 1,5 år handlar Louise därför med aktier och fonder och det har gett resultat – en uppgång med 31 procent bara i år.

– Det känns som en säkerhet för framtiden och som en trygghet för både mig och min familj. I min ålder behöver man också se över sin pension, så att man inte står där och vänder på kronorna efter att ha jobbat hela livet.

Därför har Louise Herlevsson dels lagt en månadsbudget och dels satt upp ett ISK, investeringssparkonto, där hon placerar 70 procent av medlen i aktier och 30 procent i fonder.

Beroende på hur provisionen sett ut har sparandet varierat från månad till månad, allt från någon tusenlapp till flera.

– Målsättningen är att sätta undan åtminstone halva provisionen. Sedan har jag lagt undan mer eller mindre beroende på vilka planer vi har, om vi har någon renovering eller liknande som måste göras.

Vad är Louises strategi för att få pengarna att växa? Att satsa på varumärken som hon har en personlig relation till, använda sin säljerfarenhet och investera i företag med en framtidsvision.

– Alla aktier jag har valt är knutna till mina personliga intressen eller mitt jobb på något sätt. De företag jag kommer i kontakt med via jobbet presenterar sig grundligt och man får snabbt en bra uppfattning om vad de erbjuder och står för. Exempelvis har jag valt att köpa aktier i ett företag som jag har sålt bevakning till. Men jag har också investerat i företaget där min man jobbar, och i en bra barnvagnstillverkare, säger hon.

– Jag har dessutom satsat på några säkra kort, som matvarukedjor. Vi kommer ju alltid att behöva mat oavsett lågkonjunkturer.

Louise Herlevsson har även satt upp ett IPS-konto, individuellt pensionssparande, där hon lägger undan 500 kronor varje månad.

Hon har köpt en del aktier som är lågt prissatta, så kallade öresaktier, och använt sig av företrädesemissioner, det vill säga när företag behöver utöka och säljer sina aktier till ett billigare pris.

– Jag tittar lite på börsen varje dag. Det här året har varit exceptionellt bra. En del av pengarna sitter säkert, men det mesta har jag lagt i aktier för spänningens skull, skrattar hon.

Louise jobbar inte längre kvar på bevakningsfirman. När de skar ner blev hon uppsagd. Hon fick snart ett annat säljjobb på ett företag inom låsbranschen. Där hade hon dock ingen provision och därför blev sparandet lidande.

– Det var inget för mig. Om man ska skapa sitt eget arbete, vilket man gör som säljare, så måste det finnas en morot. Det är ju en del av lockelsen med sälj, att kunna sätta upp mål och nå upp till dem.

Just nu är Louise Herlevsson mellan två jobb. Att ha en bonus eller provisionsbaserad lön är ett krav inför nästa arbete.

– Jag är 38 år gammal, har barn och väldigt många års arbetslivserfarenhet. En bra grundlön med antingen bonus eller bra provision är ett absolut måste om jag ska fortsätta arbeta inom sälj. Det är pengar som jag sedan kan investera i min och min familjs framtid.

Louise Herlevsson

Ålder: 38.
Familj: Sambo och son på 3 år.
Bor: Halmstad.
Gör: Säljare. Mellan två jobb.
Utbildning: Högskoleutbildad ingenjör.
Erfarenhet: Jobbat inom bevakningsbranschen sedan 2007 och som säljare sedan 2017.

Så här sparar Louise:

 1. Lägger undan en del av provisionen.
  – Självklart njuter och konsumerar jag lite av pengarna, men jag har som mål att sätta undan åtminstone hälften av provisionen i aktier och fonder, för att låta pengarna växa av sig själva.
 2. Minimerar ansträngningen. 
  - Jag har spridit ut sparandet och därmed riskerna och låter så mycket som möjligt dras automatiskt via autogiro. Jag har flera sparkonton, ett stående på 500 kronor som dras varje månad, en så kallad fondrobot som placerar åt mig och två som involverar aktier och fonder där jag själv placerar med lite råd emellanåt från min svärfar.
 3. Ser över pensionen.
  - Ofta har arbetsgivaren redan färdiga pensionsavtal, men det privata pensionssparandet har jag sett över och lagt in en del i aktier med hög risk, eftersom det är så långsiktigt.
 4. Pratar om ekonomi.
  - Många tycker att det är känsligt att prata pengar, men jag försöker prata ekonomi så ofta det går. Det är en evig kurva av lärande. Jag frågar runt bland kollegor, diskuterar risker, aktier och fondplaceringar – det kan man tjäna många tusenlappar på.

Spardoktorn: 6 steg till en hållbar ekonomi

Anders Stenkrona är doktor i finansiell ekonomi och ”spardoktor” hos Nordea. Här delar han med sig av sina bästa tips på hur du skaffar dig ekonomisk trygghet.

 1. Planera: Stoppa blödningar och lägg upp en budget. Försök ha så många delar som möjligt av din privatekonomi samlade på samma plats, se över alla småutgifter och betala av eventuella konsumtionslån så snart som möjligt. Låt 50 procent av lönen gå till ”måsten”, som hushåll, boende, mat och liknande. Lägg sedan upp ett sparande som är relaterat till din lön, tio procent klarar de flesta av att lägga undan. Resterande pengar kan du lägga på nöjen och konsumtion.
 2. Var beredd: Spara till en akutbuffert. När du stoppat blödningen bör du bygga upp en akutbuffert, om något går sönder hemma ska du inte behöva ta ett lån för att laga det. Summan tvistar de lärde om, men kring 20 000–30 000 kronor brukar räcka till det mesta. Bufferten ska vara okänslig för upp- och nedgångar i konjunkturen så spara direkt på ditt personkonto. Sedan bör du ha en säkerhetsbuffert på minst två–tre månads-löner ifall du förlorar jobbet eller blir sjuk, mer om du är egenföretagare.
 3. Tänk hållbart: Lägg upp ett långsiktigt sparande. Nu är det dags att lägga upp ett långsiktigt sparande och då behöver du göra en riskanalys, antingen via en rådgivare eller en fondrobot. Just nu är räntan på personkonton i stort sett obefintlig, därför är det än viktigare att investera dina pengar och ha dem på ett investeringssparkonto eller annat skattefördelaktigt konto där de kan växa och få en hävstångseffekt. Genom att nyttja ränta-på-ränta-effekten kan du få exceptionellt bra effekt på lång sikt.
 4. Bygg en buffert: Glöm inte provisionen. Många säljare använder provisionen enbart för konsumtion och glömmer att detta är utmärkta pengar att placera och spara. Eftersom provision från försäljning tenderar att variera kan det vara svårt att automatiskt spara ett förutbestämt, fast belopp på regelbunden basis. Men du bör ha för vana att bygga din buffert och spara långsiktigt, vilket kan vara tio procent av intäkterna.
 5. Lägg ut jobbet: Automatisera sparandet. Genom att automatisera så mycket som möjligt av sparandet är det också större chans att sparandet faktiskt blir av. Du slipper också lägga ner onödigt med tid på din ekonomi och ta irrationella beslut. När pengarna dessutom dras automatiskt från lönen, lär du dig att spendera därefter.
 6. Tänk på framtiden: Lägg krut på ett pensionssparande.  Ju tidigare du tar tag i den här pucken desto bättre. Är du höginkomsttagare och tjänar mer än inkomsttaket för den allmänna pensionen, diskutera med din arbetsgivare om du får löneväxla. Det innebär att du byter en del av din lön till extra tjänstepension och får en fördelaktigare skatt. Se också över hur mycket du måste krydda på din tjänstepension för att få ett vettigt belopp i slutändan. Tio procent av bruttolönen är en bra måttstock.