Säljaren och entreprenören Emanuel Nilsson var bara 21 år när han blev utbränd. Då hade han yrkesarbetat i tre år och visste att han var en person som fick saker och ting att hända.

Att han skulle gå in i väggen trodde han aldrig. Idag vet han att alla kan hamna där, inte minst säljare. De efterlängtade bonusarna hägrar, men för att få ta del av dem behöver man sälja ännu bättre än förra året. Dessutom: Går det bra vill man rida på vågen, eftersom vindarna kan vända. Så, man fortsätter. Lite till. Hela tiden.

Men Emanuel vet också att det finns en väg tillbaka, att man kan komma tillbaka som en klokare och mer nyanserad människa. En person som inte längre levererar mirakel, men som blir drägligare att leva med.

– Jag har alltid haft mycket energi. Direkt efter studenten startade jag mitt första bolag och jobbade med försäljning och marknadsföring säger Emanuel. 

 

Redan då hade han symtom på utbrändhet, även om han förstått det först i efterhand.

– Visserligen kände jag mig trött, men jag tänkte att ”det där tar jag tag i senare. Först ska jag bara …”

Det där ”senare” kom aldrig. Det dök alltid upp nya saker som skulle göras innan han kunde tillåta sig att slappna av och vila.

– Jag hade ständigt jobbet i tankarna och agerade på allt, även när jag var ledig, säger Emanuel.

Han, som tidigare klarat det mesta, började stressa upp sig för småsaker. Sov dåligt, var yr i huvudet och kände inte längre igen sig själv. Tappade perspektivet.

– Eftersom symtomen kom successivt tog jag inte till mig det som hände. Dessutom trodde jag att utbrändhet var ett påhittat tillstånd.

Idag vet han bättre. De närmaste såg vad som höll på att hända och försökte varna honom. Men Emanuel drog igång fler och fler projekt. Tempot ökade och kraven blev allt högre.

 

Det låter nästan som om du spelade i en annan liga än dina medmänniskor?

– Ja, så var det nog. Jag kände mig i det närmaste oövervinnerlig och ställde definitivt högre krav på mig själv än vad jag gjorde på andra, säger han.

Han beskriver det som att han, under den här perioden, var hög på dopamin. Han upplevde det som ett tillfälligt rus när han tagit hem en affär eller vunnit en argumentation. Säger att han var odräglig att leva med.

 

Utåt sett såg det fint ut. Firman gick bra, Emanuel sålde som aldrig förr.

– Jag stretade på ganska länge. Jag kunde inte längre koncentrera mig och hade ingen exekutiv förmåga. Men jag höll skenet uppe.

Här någonstans insåg han att han behövde vila. Men han hade aldrig tid, eftersom det blev allt svårare att få ihop saker och ting.

– Jag förstod att jag var sliten och började längta efter semestern. Då skulle jag vila ut, säger Emanuel.

Hans minnen från den här tiden är luddiga. Eftersom han såg suddigt -kollade han synen. Eftersom han hade ont i kroppen började han med massage varje dag efter jobbet. Han skaffade höj- och sänkbart skrivbord och tränade intensivare än någonsin.

Så kom semestern. Och därmed också den välbehövliga vilan. Problemet var bara att Emanuel inte kunde koppla bort jobbet. Han tog ledigt ytterligare två veckor, tänkte att det väl skulle räcka.

– Nu började kroppen strejka helt och hållet. Jag hade ångest och kunde varken se eller tänka klart. Så, jag gick till läkaren och blev sjukskriven, säger Emanuel.

 

Vid det här laget förstod Emanuel att han faktiskt var utbränd, eller led av utmattningssyndrom som är den korrekta benämningen. Han tvingades flytta hem till sina föräldrar, eftersom enkla saker som att laga frukost blivit ett jätteprojekt.

– Jag blev sjukskriven ett halvår under hösten 2012, men jobbade ändå lite grann. Tiden jag jobbade kunde jag trappa upp successivt och jag träffade en psykolog som gav mig de verktyg och den insikt jag behövde, minns Emanuel.

Genom en kombination av vila och noggrant avvägd aktivitet, för, som psykologen sa, enbart vila skulle inte hjälpa honom, genom umgänge med nära vänner och genom att ta sig tid att reflektera lärde han sig att omvärdera sitt liv. Han började prioritera annorlunda, se på det han faktiskt hade, och känna tacksamhet över det.

Sakta började Emanuel hitta tillbaka till sig själv igen. Och inte bara det. Där, på andra sidan väggen, hittade han en bättre Emanuel. En mer ödmjuk och trevlig person som hade större förståelse för hur människan egentligen fungerar. De drivkrafter som tidigare varit en superkraft i -före-taget, blev nu en ovärderlig tillgång i arbetet för att bli frisk.

I mars 2013 var Emanuel tillbaka på jobbet. Men han mådde varken bra eller kände någon glädje. Han insåg att det krävdes en stor förändring och fattade sitt livs svåraste beslut, att sälja företaget.

Samtidigt bestämde han sig för att åka på en volontärresa till Tanzania.

– Resan blev ett viktigt led i till-frisknandet. Här fick jag perspektiv och förstod vad som är viktigt i livet. Jag lärde mig mycket av befolkningen vad gäller närvaro och glädje, och jag började känna tacksamhet över det jag har.

Och inte bara det. Under tiden i -Tanzania fick Emanuel en ny affärsidé, som i korthet går ut på att köpa basvaror billigt direkt från bönderna och sälja dessa inne i storstäderna, något som blev starten på flera projekt.

När Emanuel återvände till Sverige och vardagen var han visserligen med nytt företag, men framför allt hade han fått nya insikter och han hade förstått att han inte behövde prestera för att vara värd något.

 

Idag försörjer han sig på att föreläsa om sin tur-och-returresa in i väggen och om hållbart yrkesliv. Han driver fortfarande bolaget i Tanzania, och åtar sig även konsultuppdrag inom försäljning.

Om man en gång har varit utbränd bär man med sig en skörhet. Kanske kan man aldrig komma tillbaka till de nivåer man en gång varit på. Men i bästa fall har man fått med sig nya insikter. Insikter som gör att man kan bli en bättre säljare, eftersom man utvecklat en förståelse och en ödmjukhet för andra människor.

– Erfarenheten av att bli utbränd och inte fungera är den värsta jag varit med om, säger Emanuel. Samtidigt vill jag inte vara utan den, eftersom den öppnat nya dörrar och gjort att jag lärt mig så mycket om mig själv.

Emanuel Nilsson

Ålder: 28
Familj: Gift med Sofia
Bor: Jönköping
Gör: Föreläsare, entreprenör och konsult inom försäljning

Hjärnforskaren Katarina Gospic: ”Dra i nödbromsen i tid”

För att komma tillbaka efter en utbrändhet gäller det att hitta orsaken till varför du hamnat där. Steg två blir att hitta balans i livet.

Hög arbetsbörda och stark påfrestning gör oss inte nödvändigtvis utbrända, inte så länge vi återhämtar oss mellan varven och vi känner att vi har kontroll över situationen.

– Kort uttryckt är nyckeln för att undgå utbrändhet att äta, träna, sova, vistas i naturen och ha sociala relationer, säger Katarina Gospic, hjärnforskare och författare.

Problemet är att vi försöker pressa in för mycket i de 24 timmarna vi har att hushålla med. Det är en omöjlig ekvation, helt enkelt.

– Ska man komma tillbaka efter en utbrändhet gäller det att förstå varför man blivit sjuk, och därefter hitta en ny strategi, konstaterar Katarina Gospic.

Kanske kan man varken hitta orsaken eller den nya strategin på egen hand. Då behöver man ta professionell hjälp.

– Men, man måste ändra på sin situation för att komma tillbaka till arbetslivet. Och, det är viktigt att vara medveten om att man är mer sårbar efter en utbrändhet. Därför gäller det att dra i nödbromsen i tid, säger Katarina Gospic.

 

Ta dina signaler på allvar!

Här är sex vanliga besvär hos den som lider av utmattningssyndrom:

  • Du är lättirriterad.
  • Du är ständigt trött och återhämtar dig inte trots sömn.
  • Du har hjärtklappning.
  • Du har ont i huvudet eller magen.
  • Du sover dåligt.
  • Du har svårt att koncentrera dig.

 Källor: Katarina Gospic och Vårdguiden 1177.