Varför en bok om pauser?

– Det började med att jag tog en paus själv – jag sa upp mig – och blev förvånad över att det som först verkade så enkelt och skönt, visade sig oväntat svårt och till och med provocerade. Så för att komma vidare började jag undersöka vad en paus egentligen är. Jag upptäckte att den är något annat än jag först trodde. Det visar sig till exempel att paus inte behöver betyda att man är lat eller vilar. De flesta pauser är aktiva och fyllda med meningsfulla aktiviteter.

 

Har vi blivit sämre på att unna oss en paus?

– Både ja och nej. Vi har nog egentligen mer fritid och fler hjälpmedel som ger oss tid över än någonsin. Men samtidigt fyller vi tiden, pauserna, med tidsfördriv som har en tendens att ta över. Det är inget konstigt med det. Ingen vill väl ha tråkigt. Men kanske kan vi träna oss på att ha lite mer tålamod med att inget händer eller variera våra tidsfördriv lite. En del jobbar också mer än någonsin – några av egen vilja, andra för att de måste – för vi tror att ju mer vi jobbar desto mer får vi gjort. Men på sikt är det en dålig strategi. Ofta får du mer gjort om du tar en paus.

 

Vad händer om vi slarvar med pauser? 

– På kort sikt ingenting. Då kan det vara bra att hålla ut och kämpa på. Men på längre sikt behöver vi återhämta oss, annars tar vi slut och då kommer vi att må sämre, få mindre gjort och blir mindre kreativa.

 

Hur kan pausen göra mig till en bättre säljare?

– Det är ofta i pausen – när du inte medvetet försöker lösa ett problem – som du kommer på lösningen. För att kunna sälja behöver du hitta nya lösningar åt dina kunder. Det gör du lättare om du tar en paus. Sedan måste du förstås också jobba och slita och ta vara på idéerna som pausen skapade.

 

Hur ser din egen favoritpaus ut?

– En favorit är början på min springrunda, när jag kommer in på en skogsstig. Den ser lite olika ut beroende på väder och årstid, men är alltid vacker, alltid har något nytt hänt. Jag är stolt över att jag tog mig ut och ännu inte är trött, utan tvärtom uppiggad av ljuset och syret. Det är en av väldigt många sköna pauser. En annan favoritpaus är när jag sitter på tåget. Kanske har jag en tidskrift i knät, eller min dator. Jag läser lite, skriver lite, tittar ut lite. Kanske går jag och köper en kaffe, eller om det är på kvällen unnar jag mig en öl. Möjligen lyssnar jag på musik. Plötsligt kommer jag på saker som jag inte tänkt att jag ska komma på. En tredje favorit är lunchrasten tillsammans med någon som jag inte träffat på ett tag.

 

Paus – av journalisten och författaren Patrik Hadenius.

(Natur & Kultur)