Att jobba som säljare kan vara hårt. Oregelbundna inkomster och höga prestationskrav. Så vad händer den dagen man säljer sämre och börjar vantrivas på arbetsplatsen? Jo, man använder sig av fuck off-kapitalet. Om man har något. Att skaffa sig en sparbuffert kräver både kunskap och tålamod. Men det är inte svårare än att i princip vem som helst klarar av det.

– Det roligaste är när människor kontaktar oss och berättar att vi har förändrat deras liv. Det finns ingenting i världen som slår den känslan, säger Andra Farhad, alias Börshajen, som driver en snabbt växande utbildningsplattform för sparande och investeringar, borshajen.nu.

Andra brinner för att få alla människor oavsett ålder, yrke och livssituation att göra det hon har gjort – koppla ett grepp om den egna ekonomin. Få känna tryggheten i att ha ett kapital att luta sig mot, ett fuck off-kapital som ger frihet.

Sannsagan om Andra Farhad har berättats några gånger: För ett antal år sedan började aliaset Börshajen dyka upp med smarta aktieanalyser på Instagram. Många var de som stod med tappade hakor när det så småningom avslöjades att den kunniga börshajen var en ung tjej från Fittja. En tjej med vänliga ögon, superskarp hjärna och brinnande vilja. En tjej som på rekordtid gått från noll koll på finansmarknaden till ett investeringsproffs. Hennes resa hade startat den dagen hon gick ut på nätet för att ta reda på hur man skapar en förmögenhet!

Vilken var din drivkraft när du som 16-åring googlade ”Hur blir man rik”?
– Att hjälpa mina föräldrar. Jag kände att jag var tvungen att göra något åt den situationen vi var i. Det var därför jag googlade ”hur blir man rik?” och för första gången kom i kontakt med begreppet aktier.

Vad är det främsta misstaget som människor gör när det gäller ekonomi?
– De krånglar till det i onödan. Ekonomi är många gånger förknippat med ångest och det kan vara svårt att ta sig förbi den barriären. Mitt tips är: kom igång bara, det är aldrig försent och det är inte så svårt.

Ska alla satsa på aktier eller fonder? Eller finns det några som du avråder från det?
– Svenskarna är världens mest -fondspararande folk av en anledning, och jag tycker att alla borde spara i någon typ av fond. Börja med att placera i en indexfond om du känner att du inte vill eller har möjlighet att lägga ner mycket tid. Jag är också ett levande bevis på att aktier är för alla, det viktiga är att man läser på och för--står vad man gör och – lägg inte alla ägg i samma korg.

Vad är hemligheten bakom din framgång?
– Jag har ett driv och en vilja som aldrig slutar brinna. Jag skulle säga att jag är bra på att fatta beslut och att hela tiden sikta mot nästa mål, jag går inte omkring och ältar saker. Dessutom försöker jag alltid lägga upp en plan som är överblickbar och konkret. Det har hjälpt mig att hela tiden ta mig framåt.

Ser du på pengar på ett annorlunda sätt nu vid 25 än vid 16?  
– Ja, då var pengar min drivkraft, det är de inte längre. Jag tror inte det är bra att jaga pengar och nu har pengarna blivit ett medel för mig att hjälpa andra istället för att hjälpa mig själv.

Andra Farhad har själv provat på säljyrket. När hon var runt 20 arbetade hon ett par år som telefonsäljare.
– Egentligen borde alla jobba som säljare någon period. Man lär sig att sälja in sig själv och det behöver man kunna vad man än gör i livet.

Andra minns den ljuva känslan när provisionen trillade in. Som den börshaj hon är vet hon också vikten av att spara pengarna istället för att shoppa upp dem. Men, råder hon, sätt inte in dem på ett sparkonto, spara i fonder istället.
– Pengar som bara står på ett konto tappar i värde i takt med inflationen. Nej, pengar ska arbeta.

Andra Farhad

Ålder: 25.
Familj: Mamma, pappa och två yngre bröder.
Bor: Vasastan i Stockholm.
Gör: Vd och grundare av utbildningsplattformen Börshajen.
Intressen: Läsa böcker, laga mat, träffa människor.

Stärk din ekonomi

Börshajens proffstips:

  • Kom igång.
  • Sätt av pengar direkt när lönen kommer.
  • Sprid riskerna.

Vill du lära dig mer?

På Andra Farhads utbildningssajt finns Börshajens aktieskola i två delar, borshajen.nu.