Stå och stampa på samma ställe medan -kollegorna springer förbi är inget för den karriärsdrivne. Men hur gör man för att avancera på karriärstegen på bästa sätt? 

Enligt Susanne Einhorn, säljcoach, beteendevetare och författare, handlar det bland annat om att ha åsikter och våga uttrycka dem för chefen. Och så ska man inte underskatta godhet och snällhet. 

– De vänliga själarna får hjälp och support på vägen upp, vilket gör att de orkar längre och kan klättra högre, säger hon.

Att känna flyt och uppskattning genom att snabbt stiga i graderna är härligt, men det kan också föra med sig en viss stress.

– Klättringen i sig är en utmaning. Alla de nya kontakterna med nya personer, avdelningar och strategier kräver att man ständigt är på tå. Många upplever stress och otillräcklighet. Här gäller det att ta små pauser och boosta sig själv. Klappa dig själv på axeln och kom ihåg att du kommit så här långt för att du har gjort mycket rätt hittills. 

1. Gör din hemläxa
Att försöka göra karriär på ett företag där du inte kan vara dig själv är enormt svårt. Så se till att du och företagets värderingar matchar. Gör din hemläxa och kolla via exempelvis Linkedin hur många anställda som har bytt position eller klättrat uppåt och framåt i företaget. Har de vunnit några utmärkelser för innovation, gott ledarskap eller framgångsrika säljare?

2. Våga byta fil
Öva dig på att snabbt, passionerat och personligt beskriva den karriär du drömmer om. För om du inte kan konkretisera dina drömmar blir det svårt att få dem att gå i uppfyllelse. 
Hitta en smart app för att hålla koll hur din plan fortlöper. Men sätt inte för fixerade mål, man vet aldrig var och när oväntade möjligheter dyker upp. Sidled kan ibland ta dig längre – och snabbare.

3. Bjussa friskt
Håll din nyfikenhet vaken, och lär dig allt om din bransch. Sök information via Google, leta passande tutorials på Youtube, gå på mässor, fråga kollegor, läs böcker och ta för dig. Var generös och dela med dig av nya kunskaper till andra. Gå med i branschinriktade nätverk och skriv snygga inlägg på sociala medier. Svara snabbt och personligt till dem som kommenterar. Ju fler personer som reagerar på dina inlägg, desto större chans att du blir ihågkommen i olika och kanske otippade sammanhang. 

4. Finn förebilder
Att be om råd är något av det finaste du kan göra för en annan person (hen känner sig viktig och betydelsefull) och för dig själv (du får en chans att växa). Bygg ett nätverk av människor som kan ge dig råd och tips om hur du själv kan bygga din karriär. Fråga dem om strategier, nya jobb och vem som är bra att snacka med. Välj gärna personer som är helt olika dig själv – att omge sig med dem som tycker lika som du är ingen utmaning!

5. Snäll-metoden
Ingen gillar en superkarriärist som bara tänker på sig själv. Men de allra flesta gillar framgångsrika människor som är varma, generösa och snälla. Ta dig tid att lyssna på andra – så kommer de att lyssna på dig. Ett enkelt tack eller en ärlig komplimang är vägen till människors hjärtan. Bjud på ett leende, en kaffe eller en klapp på axeln. Det lönar sig alltid.