En superkraft som ger dig extraenergi och en enorm drivkraft? En funktionsnedsättning som gör det svårt att fokusera och få gjort saker?

Eller helt enkelt bara ett sätt att fungera, tänka och prestera som är lite annorlunda än mångas? Ja, det skrivs, pratas och funderas mycket kring adhd just nu. Det kommer böcker. Poddar. Allt fler får diagnoser. (För många tycker en del – för få tycker andra.)

En som vet hur det är att leva med adhd är Anna Hass, vd på Expressiva, som säljer språktjänster.

– Jag har inte alltid vetat att jag har adhd, säger hon. Jag fick min diagnos förra året, men jag har alltid fungerat som jag gör.

I skolan hade hon lätt att lära och därför fungerade det, berättar hon.

– Jag har en hög förmåga att lära mig snabbt och göra saker snabbt, så jag har haft lätt för mig. Jag har aldrig behövt repetera saker, till exempel, men det är inte alla med adhd som har det så.

Men självklart fanns det svårigheter. Och när hon väl fick diagnosen på papper var det en lättnad, säger hon.

– Att sluta tänka att jag borde ha klarat allting bättre är skönt. Det är inte fel på mig, utan det är ett sätt jag är på. Vi är ett gäng som fungerar så här!

Det var när hennes barn skulle göra adhd-utredning och hon såg frågorna, som pusselbitarna föll på plats.

– Det är egentligen främst sedan barnen kom som jag är hindrad av mitt sätt, säger hon. Orken räcker inte till för allt jag måste hantera: barn, anställda, jobbet … Det finns läkare som säger att ”men du har ju klarat en högskoleexamen, då kan du inte ha adhd”. Men det är inte så det fungerar. Med strategier kan du klara mycket. Tills livet kräver mer än energin räcker till.

Anna driver sedan många år företaget Expressiva, som ger skrivkurser och redigerar texter. Jobbet passar henne perfekt. När hon skulle börja plugga hittade hon i universitetskatalogen en notis om språkkonsultprogrammet, och kände sig träffad av den lilla beskrivningen.

När hon sedan hörde gästföreläs-ande språkkonsulter berätta om sitt företagande blev det en målbild: En egenföretagande språkkonsult, det skulle passa henne.

– Jag startade företag direkt efter examen. Kom rakt in i tillvaron som egenföretagare och fick möjlighet att direkt börja jobba som förstärkning till andra jag lärt känna i språkkonsult-föreningen.

Nu driver hon företag med ett tiotal konsulter, är chef och har ansvar. Står för sälj och kundkontakter. Hon jobbar mycket och intensivt – ibland hemma för att få lugn omkring sig.

– Jag tror inte jag skulle kunna må bra i en ”vanlig” arbetssituation, med långa dagar och fasta tider, säger hon.

För att få det att fungera som chef, menar hon att det är viktigt att vara tydlig från början med hur arbetet kommer att fungera.

– Så som det fungerar på andra arbetsplatser kommer det inte att vara här. Det är inte räta linjer och fasta tider. Men det är flexibelt, dynamiskt. Med mycket lust och engagemang. Plötsligt kommer det en spännande förfrågan. Kanske hade det varit smartare att först avsluta det gamla och sedan ta det nya. Men det är roligare att hoppa på det nya, också, direkt ... Adhd är ju att vara impulsiv, men med andra ord kan det bli att jag är snabb och modig. 

För att fungera som säljare, säger hon, gäller det att se för---delarna med hur man fungerar, och hitta arbetssätt och uppdrag där man har nytta av dessa fördelar. För att kunderna ska bli nöjda i slutändan behöver man vara ärlig från början med hur man faktiskt fungerar, när man säljer in sig. Det blir inte bra om man försöker framstå som något annat. Man ska inte försöka pressa sig ner i ett fyrkantigt hål, om man nu råkar vara en mer spretig person.

– Jag är snabb på att se kopplingen mellan saker. Om en potentiell kund ringer och börjar prata om sitt behov, tänker jag genast på relevanta tjänster, upplägg, tidigare liknande projekt, gör associationer. Då är det lättare att vara relevant för dem jag pratar med. Såtillvida är min adhd en fördel.

Medan andra säljare kanske är bra på att ringa snabba samtal och ta kontakt med många kunder, säger Anna att hennes superkraft är att nätverka:

– På ett säljmöte kan jag höra eller se mycket som händer. Jag hinner tänka många tankar parallellt. Ofta kan jag plocka upp reaktioner och växla spår i samtalet, och driva samtalet mot det jag vill nå.

Det låter intensivt, är det inte utmattande?

– Jo, verkligen! Jag har behövt sova tio timmar per natt stora delar av livet. Nu äter jag medicin för adhd och sover sju. Och tre timmar extra är ganska mycket som egenföretagare och som dessutom har barn med särskilda behov, konstaterar hon.

– Det är så mycket information och tankar och känslor som ska bearbetas. Det är också en enorm energi som går åt till att hantera mitt sätt att fungera.
När jag kommer i flow presterar jag kanske fyra gånger så snabbt som andra. Men jag jobbar inte i en stabil takt. Vissa uppgifter kan ta tio gånger så mycket tid och energi för mig, jämfört med andra. Det är också utmanande att jobba ihop med dem som inte är lika snabba eller hoppiga i tanken som jag.

Anna säger att hon tidigare fått ångest-dämpande, och även om det till viss del var bra, hjälpte det inte mot utmattningen. Nu får hon istället adhd-medicin, vilket gjort livet bättre.

Minst 2–4 procent av Sveriges vuxna beräknas ha adhd. Men bara en procent har diagnos. Att man inte ser till att diagnostisera i tidig ålder, tycker Anna är en katastrof, eftersom diagnos och behandling minskar riskerna för svårigheter, låg självkänsla och låg prestation. Och flickor är fortfarande underdiagnostiserade. Istället äter var tredje svensk kvinna medicin mot ångest eller depression, som är vanliga följder av obehandlad adhd.

– Oerhört många kvinnor känner sig dåliga för att de inte får saker gjorda, men de kunde ha fått medicin och orkat mer.

Adhd klassas som en funktionsnedsättning, vilket ger rätt till anpassningar enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter, och Anna Hass önskar att det fanns en större kunskap om det i arbetslivet.

– Många som har adhd brinner för det man gör, och då är det lätt att man bränner ut sig.

Att hantera att man fått en adhd-diagnos handlar mycket om acceptans, säger Anna.

– Du måste ju hitta ett sätt att bli sams med tanken på att du fungerar som du gör. Annars är risken att det leder till utmattning eller ångest. För att du försöker passa in, klara det som andra klarar, eller åtminstone kämpar som en idiot för att prestera.

Att i stället acceptera och vårda hur du fungerar, är hennes råd.

– Det är en unik grej, vilket är något positivt när du tänker sälj.

– Det är inte dåligt att ha adhd, det är ett sätt att fungera. Jag har en annan variant av signalsystem än de flesta. Det är inte konstigt eller dåligt, bara annorlunda. 

Annas få det gjort-knep

– Jag har läst böcker om tidsplanering, och laddat ner alla appar – men jag får det ändå inte gjort. Jag förstår hur man ska göra, men gör det ändå inte. Det sliter jag med hela tiden. Två saker som har varit hjälpsamma:

Gör ett cirkeldiagram: Så här vill jag fördela min tid. Och ska jag lägga till något, måste jag ta bort något. Det här ger mig en målbild som gör det lättare att styra och välja.

Ta hjälp utifrån på olika sätt. Det kan vara ett larm på mobilen eller en app som släcker ner skärmen för att jag ska gå på lunch. Jag har en jättebra app som heter Time Out. Men det kan också vara andra som åtar sig att påminna mig; folk gillar att hjälpa till.