Erica Sandberg är både butikssäljare och social entreprenör. När hon inte hjälper kunder på H&M säljer hon egna produkter för att kunna driva miljöprojekt i Tanzania.

Hon har jobbat inom handeln i många år.

– Eller servicebranschen kanske man ska säga, för jag har varit bartender också. Men förutom det har jag stått i flera olika klädaffärer och skobutiker och har lång erfarenhet av att sälja.

Sedan tre år jobbar hon på H&M i Mariebergs centrum i Örebro.

– Jag är en ärlig säljare som tycker bäst om jobbet när jag har tid att stå på golvet, prata med kunderna och lära känna dem lite. Det har gett mig bra erfarenhet som jag har nytta av när jag är ute och presenterar mitt projekt, jag har lätt för att prata om vad jag gör och varför det är bra.

Via sitt eget företag Duniani har Erica pratat i många olika sammanhang, bland annat för olika regionsministrar i Tanzania.

– Det handlar om att kunna marknadsföra sig själv och sin idé för att få de tillstånd som krävs för att kunna driva verksamheten, förklarar hon.

Duniani säljer hållbara produkter i Sverige, där inkomsten går till miljöprojekt i Tanzania. Först ut är en återvinningsbar miljö-kasse av polypropen som Erica säljer via sin webbshop och på olika mässor. För pengarna ska hon bygga en återvinningsstation i Temekedistriktet och hålla workshops för lokalbefolkningen i sopsortering. Därefter kan det bli fler produkter och fler återvinningsstationer.

– Jag är född i Tanzania, min mamma kommer därifrån och pappa är svensk. För 20 år sedan flyttade jag till Sverige med min pappa och lilla-syster, medan mamma bor kvar där nere. Det råder stor fattigdom i landet, som även har stora sociala orättvisor. Tanzania har ett bra klimat och naturtillgångar, men är ändå så fattigt. Jag kände att jag ville göra något för att öka möjligheterna för den fattiga befolkningen att förbättra sin situation.

Tanken är att återvinningsstationerna ska innebära jobbtillfällen för lokalbefolkningen, samtidigt som de löser ett miljöproblem.

– Många känner till klimatproblemen, men ingen ansvarig politiker tar tag i dem. Många -klagar på sophögar som luktar och sprider bakterier. Om återvinningsstationerna kommer upp och kan sälja restprodukter vidare till industrier, finns det inkomster som kan gå till att utveckla sjukvård och skola, resonerar Erica.

För att hinna med företaget jobbar hon nu 75 procent på H&M.

– Resten av tiden försöker jag marknadsföra företaget på sociala medier och jobbar med webbshopen. Jag har också en deltidstjänst på Drivhuset i Örebro, som affärsutvecklare. I det jobbet hjälper jag andra att starta och driva företag – och den kunskapen har jag stor nytta av i båda mina andra jobb.

Efter sommaren kommer Erica att ta tjänst-ledigt för att resa till Tanzania igen.

– Jag måste vara på plats för att kunna driva projektet vidare. Jag har stora visioner, mitt mål är att jobba med det här på heltid. Att utveckla och sälja fler produkter i Sverige, som gynnar utvecklingen i Tanzania.

 

Erica Sandberg

Ålder: 30. Bor: Örebro. Familj: Pappa och lillasyster i Sverige, mamma i Tanzania. Gör: Butikssäljare och social entreprenör som har webbshoppen duniani.se.