Du har köpt den där kostymen eller prydliga dräkten för att du tänker att det är väl så en framgångsrik säljare bör klä sig. Trots att du egentligen känner dig lite obekväm och uppklädd … Då är det dags att tänka om. Att klä sig rätt som säljare handlar om helt andra saker än att ha rätt märke och alltid kavaj, säger Carolina Henning, stilkonsult och grundare av Private Shopper.

– Generellt handlar klädsel, i vilken roll man än har, om kommunikation. Vad vill jag kommunicera till den eller de jag möter? Som säljare vill jag förmodligen kommunicera att jag är noga med detaljer, så att kunden får förtroende. Jag vill kommunicera att jag bryr mig, att jag visar respekt, att jag vill kommunicera med dig.

Traditionellt tänker många av oss att då gäller det väl att ta på sig kavajen. Men det är inte längre ett måste, menar Carolina. Tvärtom är det viktigt att det som du väljer att ha på dig, är något du verkligen trivs i.

– Det syns direkt om du klär dig i kläder du inte är bekväm i. Gillar du inte att gå i dräkt eller kostym, då syns det.

Självklart kan kostym och dräkt vara ett utmärkt val för den som trivs i det. Carolina säger dock att hon har många kunder som tycker att de känner sig tantiga eller gubbiga och vill hitta alternativ.

– Bland kvinnor som kommer till mig och vill få råd om sin stil, säger nästan alla samma sak: Jag vill ha pondus i kläderna utan att se ut som en tant. Men det finns alternativ till dräkt. Och om du känner dig överklädd i kostym eller dräkt, då är det bättre att hitta något snyggt som du trivs i.

Carolina Hennings tips är istället en vit skjorta och ett par mörka, otvättade jeans. Plagg som de flesta klär i, och som du ser välklädd ut i.

– Idag är det okej att ha mörka jeans också på möten. Men för att kompensera gäller det att överdelen är välklädd. En vit skjorta är alltid snyggt. 

Känns kläderna tråkiga? Utgå från enkla plagg och addera saker.

– Lägg till ett stort halsband eller ett par gula pumps. Det får inte bli för slätstruket. Men vill du ha något trendigt, köp ett billigare alternativ, lägg pengarna på sådant som håller säsong efter säsong.

 

Och om det finns en viss klädkod och du inte känner dig bekväm med den? Ja, då kanske du ska fundera över om det är där du ska jobba, säger Carolina.

Samtidigt kan du ofta låta din stil skina igenom om du bara är lite smart:

– Om du älskar blommiga klänningar kan du absolut ha en sådan. Men kanske inte en blommig klänning och färgglada strumpbyxor. Tänk balans i kläder. Undvik att det blir för mycket av det goda.

Och kom ihåg skorna. Det är ett område många tycker är knepigt, säger hon.

– Många glömmer skorna, men de är viktiga för helheten. Och de ska vara välvårdade, ta hand om dina skor.

Hur är det med gympaskor, som många älskar att gå runt i?

– Jag kan tycka att sneakers kan funka, men då är det helsläta sneakers utan lappar eller logga. Svart eller marinblå. Inte en sportsko, utan helt slät. Det funkar för både dam och herr.

– Jag kan också tycka att vissa plagg kräver en klack. Men en lagom klack som du känner att du kan gå i. Det kan göra stor skillnad för helheten, du sträcker på sig och det kan också vara skönt att gå i.

Höstens 5 trender

  1. Kostymens comeback

Gäller för både dam och herr. Välj en kostym du känner att du passar i. Det ska vara DIN kostym. Nu kommer vidare modeller och dubbelknäppt kavaj, och plagg får gärna vara lite mer färgstarka – gäller även för kostymer.

 

  1. Handväska för honom

För kvinnor kommer till exempel mycket huvud-accessoarer; det kan vara en scarf eller färdiga diadem. Kan användas för att lätta upp den vita skjortan och de blå jeansen. Ju enklare bas du har, desto mer kan du dra på med accessoarer. Manliga accessoarer kommer också. Tidigare var det bara klockan, nu kommer till exempel allt mer handväskor till män. Vilket är bra för då slipper man ha plånboken i fickan och förstöra byxorna. Kepsar är också stort, och fina gubbkepsen kommer tillbaka. 

 

  1. Gult lyser upp

En lite mer dov gul ton. Fint som accessoar, till exempel en gul väska till din vita skjorta och blå jeans. Eller en gul slips eller näsduk.

 

  1. Lumberjacka? — man får tacka

Många vill idag ha alternativ till kavaj och då funkar det bra med koftor och jackor. Det kommer allt mer koftor, också för män. Men du kan också välja en jacka att ha inne, typ en lumberjacka/bomberjacka.

 

  1. Säg ja till sneakers

Släta sneakers, utan blaffig logga, funkar bra som alternativ till snygga snörskor eller loafers.