– Idag använder många sina hjärnor snarare än sina kroppar som arbetsredskap, men vi har ändå det fysiska behovet, vilket tar sig i uttryck i att vi tränar, säger Simon Forsberg, löpcoach och grundare av Löpskolan.

Att just löpning har blivit uppskattat tycker han inte är konstigt – det är den enklaste och billigaste träningsform du kan hitta. Ett par hyfsat bra skor är allt du egentligen behöver.

Och springturen ger inte bara bättre kondition, den gör dig mer resistent mot stress och har till och med visat sig kunna reparera skador i hjärnan.

Men Simon säger att det finns en missuppfattning kring vad som krävs för att man ska kunna springa. Han brukar öppna sina workshops med att fråga hur många som är löpare. Få räcker upp handen, för de tänker på folk som tränar hårt och springer lopp.

– Men löpning är ett naturligt rörelsemönster. Och med systematisk träning kan det kännas lätt och skönt för de allra flesta.

För säljare som hela tiden försöker uppnå mål, tycker Simon att det är bra att inte se löpningen som ännu en arena där man ska prestera och förbättra sig. Att inte ha en massa appar och pulsmätare på sig när man sticker ut och springer.

– Är din tillvaro fylld av prestation, behöver du fylla på med kravlöshet för att få en bra balans i livet. Löpning kan vara 100 procent upplevelsebaserad. Vill du få bättre kondition kan du ha en skala på 1–10, där du säger till dig själv att ”idag ska jag ligga på en sjua”, medan du en trött dag kan välja att ligga på en fyra. Min erfarenhet är att det måttet funkar lika bra som teknikprylarna, du får lika bra resultat. Dessutom lär du dig att lyssna in kroppen. 

Lyckas springa milen - exklusivt träningsprogram

Känns det som en omöjlighet att lära sig springa en mil? Inte då! Löpcoachen Simon Forsberg har sytt ihop ett 10-veckorsprogram som tar dig dit. Men tipset om du är ovan är att starta lugnt. Börja med att gå riktigt, riktigt snabbt och övergå till att jogga i samma fart. Det är ett bra tempo i början

Ladda ner ditt träningsprogram här! 

Fler träningsprogram finns på lopskolan.se