Alla ska få värde ur en deal, liten som stor. Pengar är en del, men själva värdet är känslan … Känslan när alla går leende från mötet. Samma känsla som du har när du känner glädje”, skriver Linkedin-profilen Amo Cartwright i ett inlägg.

Ja, han är säljaren och säljcoachen som till skillnad från de flesta inte utgår från olika säljtekniker och metoder för att kamma hem kunder och affärer. Istället utgår han ifrån insikten att det bästa säljknepet är att själv må bra.

Vi har aldrig tidigare setts – men Amo möter mig med öppna armar i hotellobbyn där vi gör intervjun, och han kramar hjärtligt istället för att ta i handen.

– Glädje och värme smittar, och jag tänker att vi ska ju ha en trevlig stund tillsammans, så det är lika bra att öppna bra, förklarar Amo och fortsätter:

– Alla säger ju att sälj handlar om relationer, men första intrycket är ändå viktigt. Det går betydligt snabbare att etablera en god relation om första intrycket är positivt.

Ja, det är bokstavligt talat ett nöje att träffa den här mannen – och han är snacksalig, på ett roligt sätt. Så det är lätt att tro att han är sån, ”den glada typen”, av naturen. Men precis som för många som står stadigt i den inre värmen har Amo fått jobba hårt för känslan. Han föddes inte in i glädjen. Tvärtom fick Amo under sina 20 första år utstå allvarlig fysisk och psykisk misshandel av sin mamma. Hans pappa, med rötter i Bahamas, flyttade ifrån familjen när Amo var tre år. Mamman fick vårdnaden om barnen för att pappan kände att det skulle vara bäst, och det var då nedbrytningen började. Förutom att Amo och hans lillebror knappt serverades mat hemma och fick stryk, fick de även sin dagliga dos av skällsord som värdelös, idiot och jävla negerunge.

– Mitt sätt att hantera bristen på kärlek var att bli duktig. Jag lärde mig läsa och cykla vid fyra års ålder, jag var duktig i skolan och duktig på idrott – allt för att få bekräftelse från mamma. Men inte en enda gång under min uppväxt fick jag höra att hon älskade mig. Hon har fortfarande aldrig sagt det.

Han gick på 1–2 träningar per dag för att slippa vara hemma hos ”demonen”, som han säger. När han var 14 år kom hans morfar och hämtade upp barnen, som fick flytta till mostern. Amo gick upp 12 kilo på ett år av den enkla anledningen att han fick käk varje dag. Men framför allt fick han och hans bror stabilitet och kärlek.

I tonåren var det jobbigt att hantera det tilltrasslade nystan av känslor som fanns inom honom.

– Om någon kallade mig n-ordet, reagerade jag och smällde tillbaka. Det var sättet jag fick ut mina känslor på.

Vid 16 flyttade Amo ändå tillbaka hem till sin mamma, mycket för att skydda sin lillebror, men också för att han då tyckte sig vara stark nog att stå emot mammans trakasserier och fulgrepp.

– Jag minns en dag då hon oprovocerat snärtade till mig i ögat med en kökshandduk. Jag vände mig blixtsnabbt om, lyfte upp henne och sa att om du rör mig eller min bror en enda gång till så ”rör” jag dig tillbaka. Det räcker nu.

Ja, han klarade sig igenom sina sista år hemma, även om han aldrig fick chansen att blomma ut. Vändningen kom på psyket. Inte för att han blev inlagd där, utan för att han fick sommarjobb.

– Jag tackar min lyckliga stjärna för att jag fick komma dit, för när jag mötte patienterna såg jag likheterna mellan dem och min mamma, och förstod att hon inte var frisk. När de kallade mig fula ord eller ville lappa till mig, visste jag att det var för att de var sjuka.

Uppgörelsen la grunden för allt

Insikten ursäktade inte mammans beteende, inga barn ska behöva utstå liknande misshandel, men den gav en förklaring. Men Amo la också grunden för sin karriär som säljare där på psyket.

– Jag lärde mig att sätta mig ner och lyssna på patienternas historier oavsett hur spejsade de var, och att faktiskt ta in dem som människor. Och om jag inte försökte övertala dem utan var genuint intresserad, fick jag vänlighet tillbaka. För precis som alla andra människor ville de mest av allt bli sedda och hörda.

Känslan av att kunna göra skillnad gjorde att Amo stannade inom psykvården i tio år. Men redan vid 21 hade han sorterat sina barndomsupplevelser tillräckligt för att möta sin mamma i ett samtal, där han berättade precis hur han hade uppfattat allt som hänt, om sina känslor och själsliga sår.

– Jag har aldrig gråtit så mycket i mitt liv som där och då, tårarna bara rann. Hennes sätt att bemöta saken var att säga att ”ja, jag kanske var lite dum mot dig”, men det mesta förnekade hon. Fast det spelade mindre roll, jag behövde göra det här för min egen skull. Efter samtalet sa jag att jag förlät henne och älskar henne, och så gav jag mamma en kram.

Han klev ut genom dörren och kände sig fri. Ja, själen och världen liksom öppnade sig för Amo.

– Jag hade ju vågat gå emot ”djävulen”. Jag bokstavligen hoppade hem.

Väl hemma skrev han på en post-it-lapp att ”du är bra Amo” och klistrade upp den på spegeln. Sedan såg han sig själv i spegeln flera gånger om dagen i över ett halvår och upprepade mantrat. Ja, han gav sig själv den kärlek han så väl behövde.

– Och jag bestämde mig för att ingen annan ska någonsin få bestämma över hur jag mår. Där la jag grunden för det säljkoncept jag jobbar med idag: The golden mindset.

Han jobbar fortfarande på självkänslan, varje dag. För precis som med andra muskler behöver den tränas.

– Det är först när du känner kärlek till dig själv som du kan börja sprida den till andra.

Blir folk aldrig provocerade av din glädje, tycker att den är ytlig?

– Säkert, men umgås man med mig en stund förstår man att den är genuin.

Ointresserad av sälj

Det var först vid 30 som Amo flyttade till Stockholm och blev säljare, när en kompis som var säljchef ringde och sa ”du som har så mycket energi borde jobba med försäljning”.

Amo har lyckats väl på sina arbetsplatser även om han sällan jobbat enligt vedertagna metoder. På första jobbet som telefonsäljare drog han i och för sig in fler order än sina kollegor, men ringde bara ett drygt tiotal samtal om dagen i jämförelse med de andra som ringde 60–70 samtal – för Amo pratade så länge med varje potentiell kund, vilket inte gick hem hos chefen.

– Dessutom älskar jag det mänskliga mötet, så efter fem dagar sa jag upp mig. Känns det inte rätt, säger jag tack och hej, precis som i andra delar av livet.

Istället började han knacka dörr och sälja reklam till skönhetssalonger – och trivdes som fisken i vattnet. Så småningom började han jobba för ett säkerhetsföretag.

Amo har avancerat snabbt på sina olika jobb, har fått coacha kollegor och tagit på sig rollen som säljchef. Men hans framgångar bygger inte på högt uppsatta mål och någon karriärklättrar-ambition.

– Jag har aldrig varit intresserad av att sälja, utan vill hjälpa människor, försöka förstå dem och tillföra värde. Så innan mina kundmöten funderar jag på vad jag skulle tycka om jag var i deras skor. Vad skulle jag då vilja ha eller må bra av?

Amo jämför sälj med att dejta. Om du går på en dejt där mannen eller kvinnan du träffar pratar på om sitt, kommer du snart att bli uttråkad. På samma sätt blir det om man möter en säljare som bara pratar på om sina produkter och erbjudanden, de potentiella kunderna ruttnar snabbt.

– Jag pratar ofta om helt andra saker med mina kunder, intresserar mig för hen som person. Jag försöker också läsa av kundens ansiktsuttryck, och byter snabbt ämne om jag ser att något knyter sig. Det har jag också med mig från tiden på psyket.

Skippa säljmål – de limiterar  

Han har inte ens säljmål, eftersom han tycker att de är alldeles för limiterande – även högt uppsatta sådana.

– Du kanske har som mål att sälja till tio kunder, men dina möjligheter är precis som universum oändliga. Det finns ju miljontals människor och företag där ute att sälja till. Sätter du ribban vid tio tror jag att du indirekt begränsar dig och blir nöjd vid 12.

Sedan ändrar han sig på den här punkten …

– Jo, jag har haft mål, och det är att få så många människor som möjligt att le. Dessutom har jag aldrig drivits av pengar. Jag tror inte på cash som drivkraft, pengar är ju långtifrån en garanti för lycka. Det viktiga för mig är mitt välmående, min familj och mina vänner. Om du jobbar hela tiden, bygger du inte upp kärlek omkring dig.

Fast det är ju lättare sagt än gjort … Sen står man där med högar av måsten och en chef som vill lägga på en mer ”ansvar”. Hur hanterar man det?

– På jobbet fokuserar jag på mina arbetsuppgifter, och lägger väldigt lite tid på mobilen och sociala medier. Är jag effektiv hinner jag lika mycket på fem timmar som andra hinner på åtta.

Ändå har han på kort tid blivit en profil på den sociala medieplattformen Linkedin. Det började med att Amo loggade in på sajten en dag förra hösten och tyckte att det var en märklig ton där, bara en massa folk som ville sälja sig själva och sina tjänster.

– Det var väldigt lite som attraherade mig där, så jag började fundera på hur jag brukar coacha mina säljare. Jo, jag säger att ”fundera på vem du är”. För människor köper av människor de gillar, inte av företag som säger köp, köp, köp. Så jag började berätta om mina tankar kring sälj, min filosofi och om vikten av att leva i glädje, vilket attraherade många.

Inom bara några veckor hörde företag av sig och undrade om Amo föreläste, varpå han sa ”ja, snart” – han såg möjligheten men hade aldrig föreläst, så Amo tog raskt kontakt med fem föreläsare och frågade om han fick bjuda på lunch, ”jag vill gärna lära mig av dig”.

– De vara alla oerhört generösa med tips, så sedan dess håller jag föreläsningar om det jag älskar mest – vikten av att ha rätt mindset. Har man det så händer det massor!

Det här är the golden mindset

1. Källan till din succé kommer inifrån. Ja, grunden för att lyckas är att lära känna och älska sig själv, för då kan man sprida kärlek. Det här förhållningssättet handlar om att möta människor på rätt sätt, genom att förstå dem, och om hur leenden förändrar tillvaron.

2. En grundbult: Ibland sägs det att man ska fråga sig vad det värsta som kan hända är, för att våga mer. Men jag tycker att man betydligt oftare ska fråga sig ”Vad är det bästa som kan hända?”. Positiva tankar attraherar positiva saker till ditt liv.

3. Därför lönar det sig att tänka så: När du väljer utifrån ditt hjärta, gör du saker som du själv känner för. Och när du utstrålar passion och genuinitet får fler förtroende för dig. Då blir du bättre på det du gör, och resultaten kommer snabbare.