I våras publicerade vi en granskning om hur tidigare elever på Arndts Sales Academy hade lovats ”Sveriges främsta utbildning inom försäljning och personlig utveckling”, men kände sig kränkta, hjärntvättade och utnyttjade eftersom utbildningen snarast visade sig gå ut på obetalt arbete. Fackförbundet Säljarnas bestämde sig i samband med detta för att driva frågan rättsligt, eftersom man menar att Arndts Sales Academy försöker kringgå arbetsrätten.

Efter att ha genomfört en MBL-förhandling, som enligt Säljarnas jurist Wilhelm Kaldo inte ledde till önskat resultat, väljer man att driva frågan vidare rättsligt och stämmer Arndts Sales Academy för grovt utnyttjande av ungdomar. Säljarnas företräder en tidigare elev, med målet att eleven ska få betalt för det arbete som utförts.

– Vi vill också få ett förtydligande i svensk rättspraxis. Vi anser att Arndts Sales Academy bedriver olaglig verksamhet som måste upphöra. Verksamheten är ett hot mot svenska arbetsmarknaden. Vill man driva en skola, ska det vara en riktig skola, men hur mycket man än sminkar den här verksamheten så är det i grunden en kommersiell verksamhet. Och kommersiell verksamhet innebär att de som arbetar där ska få en skälig lön, säger Wilhelm Kaldo.

Men de som driver Arndts Sales Academy menar att eleverna gör praktik. Kan inte en kommersiell verksamhet ha praktikanter?

– Visst kan en verksamhet ha praktikanter som kommer från en skola, men dels gör man inte praktik på sin egen skola, dels ska det inte finnas krav på resultat från praktikantens sida, vilket de tidigare eleverna säger att det funnits.

Säljarnas menar att Arndts Sales Academy gör fel både mot arbetstagare och arbetsgivare.

– Man dumpar priserna, vilket drabbar seriösa företag som ger sina medarbetare schyssta villkor. Vi tror att kunderna som anlitar Arndts också är förda bakom ljuset. De ska veta att de bidrar till utnyttjande istället för att stötta unga människor på väg in i arbetslivet, säger Wilhelm Kaldo.