Ju fler kundmöten, desto mer kan du sälja, så schemat är tajt och bilen går på högvarv. För jämnan. Men när ska du hinna besvara alla mejl? Eller ringa de där samtalen? Eller hinna äta lunch för all del …

Många säljare lägger mycket tid på resor, men känslan ”när ska jag hinna allt” skapar en negativ stress. Att dessutom behöva sitta i bilköer sänker inte stressnivån. Så om du bokar dina möten själv, tänk lite smart och försök att jobba hemifrån första timmen för att slippa den värsta morgontrafiken, säger Petra.

Det stora flertalet av oss har också en släng av tidsoptimism och lägger schemat efter ”i den bästa av världar”. Och ja, det är svårt att göra en realistisk plan vare sig det handlar om tid, finansiering eller resurser. Just därför rekommenderar Petra att man ska multiplicera sin tidsplan med pi, alltså 3,14.

Det värsta som kan hända är att du kommer fram i god tid och kan sätta dig på ett härligt fik i närheten av kunden och jobba. Istället för att komma till säljmötet med andan i halsen, kom-mer du in närvarande, med positiv energi och ger ett gott intryck. Det skickar signaler om att du är en person med god framförhållning, kvalitet och kontroll. Och man är mycket mer benägen att handla av den typen än någon som verkar ha tappat kontrollen.

Även den faktiska restiden kan med några enkla knep omvandlas till kvalitativ arbetstid.

– Mina bilresor har gått från att kännas som förspilld tid till favoritstunder. Det är värdefulla, kreativa timmar. Och det är enklare än du tror att komma dit, säger Petra. 

Kopiera effektivitetsexperten

1. Logga dina tankar.

Direkt efter att jag varit på ett kund-besök sätter jag mig i bilen och summerar mötet. Jag skriver ner mina tankar och sammanställer min offert (eller det jag lovat återkomma med). Genom att göra det här direkt, slipper jag förlänga min att göra-lista. Dessutom fångar jag kundens tankar och önskemål – två timmar senare har jag lätt glömt viktiga detaljer i det som sas.

Men jag skickar aldrig iväg något där-ifrån förarsätet, för smarta tankar dyker ofta upp senare, när allt fått landa lite.

2. Passa på att prata.

Det är alltid människor jag har lovat eller borde ringa: Kunder, kollegor, släktingar och vänner. Jag brukar göra en lista med personer och telefonnummer (och kanske någon liten anteckning om vad vi behöver prata om), som jag kan beta av medan jag kör (självklart använder jag då handsfree). Det är härligt att prata med människor när man sitter i bilen, för då har jag utrymme att ge dem extra tid och uppmärksamhet – jag kan ju ändå inte fixa något annat.

3. Förkovra dig!

Det finns en hel uppsjö av bra poddar och ljudböcker att lyssna på. Jag passar på att fylla på med nya tankar och idéer när jag sitter i bilen. Ibland kör jag extra sakta, för att boken eller podden är så spännande. Och det har hänt att jag suttit kvar i bilen på kundens parkering för att lyssna klart – tills någon kommer och knackar på rutan och säger ”det är vi som ska ses”. Så vill man lyssna klart i lugn och ro ska man parkera runt hörnet, haha.

 4. Gå in i din egen bubbla.

Lyxigast av allt är att unna sig reflektionstid när man reser. Att stänga av mobilen och umgås med sig själv. Många känner sig för stressade för att ”göra ingenting”, men det är när man skapar luft som tankarna kan börja flöda. Jag brukar låta tankarna vandra, utan plan på lösning. Det är då jag gör nya kopplingar och de bästa, mest kreativa idéerna kommer. 

Tips: Ha alltid vatten och frukt eller nötter med dig på färden. Bra när du behöver få upp energin.