KRÖNIKA

Min dotters första jobb efter studenten var som telefonförsäljare. Hon visade sig vara en ganska kass säljare, däremot blev hon väldigt omtyckt av alla hon ringde eftersom hon är så positiv och trevlig. Hennes positiva inställning gjorde henne populär hos kollegorna och det glada humöret smittade av sig på dem hon satt närmast. Detta uppmärksammades av teamledaren som raskt placerade henne i mitten av teamet för att alla skulle kunna smittas av hennes positiva energi. 

Att vi påverkas av andras känslor och humör är vi nog alla medvetna om. Men det är inte bara känslor som smittar, utan också vanor och beteenden. Du blir som de du umgås med. Över tid utvecklar du samma matvanor, hälsovanor och till och med karriärambitioner som de människor du har omkring dig. Om du är i en grupp människor som har riktigt höga mål kommer du att höja din egen ribba. Och omvänt, om dina vänner inte är särskilt ambitiösa kommer du att sänka dina ambitioner. Forskare har visat att lågpresterande studenter som fick börja dela boende med högpresterare förbättrade sina betyg. Och läkare har sett att om de bara ger sina patienter listor med råd för hur de ska leva mer hälsosamt, ja, då händer inte mycket. Men om patienterna får tillbringa tid med andra människor som redan lever hälsosamt, kommer beteendeförändringarna automatiskt.

Vi ser ofta grupptryck som något negativt, men om du ser till att du är i rätt grupp kan det vara precis tvärtom. Det absolut enklaste sättet att åstadkomma en förändring hos dig själv är att omge dig med andra människor som redan har de vanor, beteenden och karaktärsdrag du önskar dig.

Själv har jag väldigt medvetet sökt mig till människor, grupper och sammanhang som ger mig energi, inspiration och kollegialt erfarenhetsutbyte. När jag först startade eget företag för elva år sedan kände jag inte en enda egenföretagare. Jag insåg snart behovet av förebilder och bollplank och såg till att skaffa mig ett nätverk av andra företagare. Och så har det fortsatt. När jag började satsa mer på föreläsandet gick jag med i den nystartade svenska Talarföreningen. När jag började skriva böcker hittade jag andra författare att umgås med. Dessa underbara, generösa kollegor har lärt mig enormt mycket, inte minst har de fått mig att se vad som faktiskt är möjligt att åstadkomma i de branscher jag verkar i. Om du är anställd och inte själv har valt dina kollegor, hur gör du då? Hitta de kollegor som lyfter dig och häng med dem så mycket som möjligt. Diskutera i teamet hur ni kan hjälpa varandra att lyckas. Om det är riktigt illa, så att du känner dig dränerad snarare än inspirerad på jobbet – byt jobb! Se också till att hitta bra nätverk utanför jobbet, och kanske en mentor.

I vår kultur handlar väldigt mycket om dig som individ – du ska kämpa, vara motiverad, viljestark och uthållig, och du kan allt du vill, bara du anstränger dig tillräckligt hårt. Men jag vill hävda att vägen till framgång inte handlar om mer ansträngning, snarare om att skapa sig en så bra miljö som möjligt. En miljö som ger dig energi och inspiration och gör det lätt för dig att växa och utvecklas i den riktning du önskar. Och bland det viktigaste i din miljö är vilka människor du väljer att omge dig med. Välj klokt!