KRÖNIKA

Har du också mött någon som inte ens gett dig en chans, och tyckt att det känts djupt orättvist? Det är förståeligt, men kanske ska du fundera på vad det är för tröja du har på dig. Jo, det är sant. Det är ett karriärråd.Under större delen av mitt liv har jag varit -fascinerad av vad det är som händer när två människor träffas. Vilka är de psykologiska mekanismer som påverkar oss? Och vad gör att en relation får en chans medan en annan är dödsdömd?

Jag påbörjade min resa in i psykologins värld redan under tonåren, som jag spenderade i en gymnasieskola i ett utpräglat överklassområde. Under samma period spelade jag i ett dödsmetallband, och klädde mig precis så som du förmodligen tänker dig att jag gjorde. Och jag fick uppleva hur jag blev bemött på ett annat sätt än andra.  Mina klasskompisar gjorde mig uppmärksam på att jag inte verkade ha samma förutsättningar som dem. Sedan började jag plugga psykologi vid Stockholms universitet. Där var klädkoden en helt annan, vilket fick mig att börja fundera på hur det går till när andra skapar sig en bild av mig. Uppfattar de mina kläder som ett direkt uttryck för vem jag är? Eller är det mitt visitkort som avgör, mina gester, bilen jag kör eller om jag ler mycket? Jag blev fascinerad av allt det som har med intryck att göra.

Ju mer jag tog del av forskningen kring detta, desto mer uppenbart blev det: Alla bedöms och döms. Även du och jag dömer och fäller oskyldiga människor som kommer i vår väg. Och samtidigt friar vi en del av dem som borde fällas. Vi ger chanser till fel personer. Och missar en del guldkorn för att vi avfärdat dem för snabbt. För att deras klädsel, kroppsspråk, profilbild, röst eller till och med bil påverkar oss i en viss riktning. När det kommer till kritan spelar det liksom ingen roll hur trevlig, kompetent och underbar du är om du inte fullt ut lyckas förmedla det.

Så hur kan du ta kontrollen över vilka signaler du sänder ut? Tre enkla tips att tänka på är:

Det första intrycket väger tyngre än det andra. Gjorde du ett positivt intryck – perfekt. Om någon först ”träffar” dig via nätet, kommer din profilbild, dina formuleringar och emojis att påverka. Träffas ni IRL, är det din klädsel, dina gester, din hållning och röst som avgör vilken bild andra skapar sig av dig.

Kaka söker maka. Vem är det du ska träffa? Hur klär sig personen? Vad har hen för bakgrund och intressen? Vi tenderar nämligen att gilla människor som liknar oss själva. Finns det ingen uppenbar gemensam nämnare, ställ då frågor tills det dyker upp något som förenar er.

Tro på dig själv. Gillar du inte dig själv – eller tror på dig själv – blir det svårare att övertyga andra om din fantastiskhet. Ett snabbt sätt att öka självförtroendet är att ställa sig i en ”powerpose”, alltså i en kraftfull kroppsposition med armarna på midjan och benen bredbent. Positionen ökar nämligen dina självförtroendehormoner och minskar stresshormonerna. Men gör det innan mötet, inte under mötet. Om du ser dig själv som värdefull när du kliver in i mötet, ökar chansen för att andra också gör det.

Gå nu ut och bli ett intrycksproffs!