1. Vem skriver du för? Vill du ha ett jobb i Sverige? Nästan inga internationella rekryterare är verksamma här, 99,9 procent av alla rekryterare som söker efter dig är svenska och söker efter dig på svenska. Trots detta skriver de flesta på engelska. Skippa det. Skriv på svenska i ditt cv och personliga brev.

2. Tänk på att sökmotoroptimera din profil. Skriv de ord och titlar som ofta förekommer i annonser i de jobb du söker. På så sätt fastnar du lättare i rekryterarnas nät.  

3. Skippa gammal skåpmat. Det viktiga är vad du har gjort och inte var, fokusera på vad du gjort och inte på alla företag du jobbat för i ditt cv. Du kan också skippa gamla utbildningar som till exempel den där Excelkursen du gjorde 1989. 

4. Referera. Jobba med referenser som stöder de resultat du uppnått. Gärna flera. 

5. Välj en bra bild. Välj en nytagen, proffsig bild på Linkedin och ditt cv där man ser hur du ser ut – inte med barnen framför en palm i Thailand och inte från en soldränkt uteservering i italienska alperna med skidglasögon. Och se till att du ler!

6. Din personlighet måste återspeglas i ditt cv, så var inte rädd för att vara dig själv.