Julen är en mycket festlig tid på året. Bokstavligen. Det är julfesternas och kundmiddagarnas höjdpunkt. Uppskattade, viktiga och vanliga.  

– Många ser verkligen fram emot julfesten och glöggminglet, man ser den som ett slags belöning på ett bra jobbat år. Det är också ett sätt för säljare att visa sina kunder att de är betydelsefulla, säger Camilla Kuylenstierna, interventionist och alkoholfrågeexpert som skrivit boken ”Ansvarsfull”. 

Och visst kan det vara roligt att få släppa loss och kliva över de sociala staketen, ha roligt tillsammans och hinna prata med varandra. Men julfirandena – oavsett om de är med kollegor eller kunder – har också en baksida: Alkoholen flödar, det bjuds friskt och många dricker betydligt mer än de hade tänkt sig. Inte sällan säger kunder att ”ska vi inte dra en snaps till”, och man känner sig tvungen att säga ja för att bibehålla den goda relationen. Ibland blir middagarna och festerna rena fylleslag där en kund obehagligt nog avslöjar att ”jag är så tänd på dig”, eller du börjar snacka lön med din chef eller blir sugen att ha ett ärligt samtal med vd:n sådär fram emot midnatt. ”Men vi hade ju sånger och snaps, så hoppsan, det bara blev att jag drack lite mycket. Det var ju inte mitt fel utan julens …”

– Fast det blir lite märkligt när man normalt möts i professionella sammanhang, och plötsligt visar upp en helt annan sida av sig själv. Jag har många gånger också sett rejält berusade chefer och känt att ”wow, du ska in och leda din grupp på måndag, hur tänker du nu?” 

En annan vanlig uppfattning är att en ordentlig julmiddag kan vara ett socialt smörjmedel, ett sätt att komma närmare sina kunder. Men man ska komma ihåg att alkohol har samma effekt på alla samhällsklasser – oavsett om den serveras på en parkbänk eller vid ett bord med vit duk och kristallglas. 

– Det är inte ovanligt att bolagshemligheter avslöjas, jag har själv hört höga chefer prata på om konfidentiella angelägenheter. 

En Sifo-undersökning som IQ gjort visade att 47 procent har varit på en julfest där det druckits för mycket. Medan en undersökning från Kollega visade att en av fem säger att de själva druckit för mycket. Och man kan undra varför siffrorna skiljer sig åt så mycket. 

– Självskattningsundersökningar vad gäller stigmatiserande frågor är oftast inte att lita på. Man vill helst inte själv säga att man dricker för mycket, för det är inget man är stolt över, säger Camilla. 

Hon berättar om säljaren som blev så berusad på en jobbfest i våras att han blev utkastad från baren. Och om en annan fest där personalchefen låg under ett bord och sov.  

– Jag tror det föder en osäkerhet hos personalen när deras ledare plötsligt tappar kontrollen. Risken är dessutom att respekten försvinner. 

På andra julfiranden har företag betett sig oerhört illa mot restaurangpersonalen – och ur en affärssynvinkel kan man undra vad det då är för rykte man sprider om sig själv som företag. 

Men vi släpper inte bara på vett och etikett, utan synen ”what happens in Vegas, stays in Vegas” är också spridd.  

– Grovt generaliserat finns en social acceptans för att det som hände på julfesten inte gills. Det är väldigt praktiskt, för om en kund skulle säga till dig att ”kommer du ihåg att du hånglade med deras key account manager igår. Det kanske inte var så smart eftersom ni båda är gifta”, så skulle det bli jobbigt. Många håller därför tyst enligt devisen ”det man inte talar om har inte hänt”. 

En annan problematik är trycket på att alla ska delta. För alla längtar   inte efter att få släppa loss med alkohol. Vissa är nyktra alkoholister och har brottats mycket med sitt beroende, medan andra har dåliga erfarenheter hemifrån av alkohol och därför inte vill dricka. Och en allt större grupp yngre människor tycker att alkohol känns avtändande och väljer helt sonika bort det. 

– Unga idag är rätt coola, de har höga ideal och är principfasta, vilket är fantastiskt. Man hoppas att de har kloka chefer som säger ”låt oss inspireras av dig” istället för att de får höra ”kom igen grabben, du är juniorsäljare, ska du bli något får du ta dig ett glas med teamet”.  

Ja, att avstå kan vara provocerande för de andra som dricker. Camilla, som själv är nykter alkoholist sedan 12 år tillbaka, har ofta upplevt det. Som på konferensen där en av säljarna sa ”kom igen tjejen, ta nu ett glas”, varpå en chef sa ”låt henne vara ifred”, men säljaren fortsatte pusha. 

– Visst är det intressant att det är så provocerande när man väljer bort alkohol att man får större uppmärksamhet än den som står och vinglar i ett hörn och faktiskt behöver hjälp. Nu-förtiden brukar jag svara: Hur kan det komma sig att du är så bekymrad över att jag inte dricker? Berätta gärna. För jag lägger mig ju inte i hur du dricker. 

Så varför tar man inte bort alkoholen från julfesterna? På det svarar Camilla att man ska komma ihåg att 9 av 10 personer faktiskt inte är alkoholister, och inte har problem att ta ett glas vin eller två.

– Men varför ha en helt gratis bar eller bjuda på helrör med vodka? Det är ju som gjort för att det ska bli trubbel. Om företaget vill bjuda sina kunder på något, varför inte ge dem en härlig upplevelse istället? Kanske en helkroppsmassage eller teaterbiljett. Det finns mycket annat som säkert skulle uppskattas.

 

Camillas tips ...

... till säljaren som är bjuden

1. Agera på julfesten så att du vaknar upp dagen därpå och kommer ihåg kvällen med värme i hjärtat och ett leende på läpparna.

2. Ta ansvar för dig och din alkoholkonsumtion, inte för någon annans. Vill någon inte dricka, så acceptera det. 

3. Vet du att någon ofta dricker lite för mycket, var en kompis och säg att ”jag stöttar dig i ditt beslut om du inte vill dricka – vi kan dricka alkoholfria drinkar tillsammans”.

... till säljaren som bjuder:

1. Sätt gränser. Bestäm innan exakt hur mycket ni ska bjuda på, exempelvis två glas per person. Servera inte starksprit.

2. Se till att det finns likvärdiga och goda alkoholfria alternativ.

3. Du är sedd. Tänk på att vara en god representant för företaget.

Julfiranden som urartat

 • 2015 – En 35-årig man åtalades för misshandel, och en 47-årig man för olaga hot efter en julfest som hölls på en av Hudiksvalls kommuns avdelningar. Kommunen införde därefter nolltolerans mot alkohol i sina lokaler. 
 • 2015 – När polisen i Uppsala bjöd in till julfest fick en porrstjärna med drygt 1 700 porrfilmer på sitt cv pryda affischerna.
 • 2016 – Även när kriminalvårdsanstalten i Tidaholm hade fest gick det snett. En anställd åtalades efteråt för
  sexuellt ofredande efter att bland annat ha stuckit upp
  handen under en kjol på en
  av de anställda.  
 • 2016 – Eons vd Lars Lagerkvist fick skicka ut ett ursäktande mejl till sina anställda efter att ha dansat med och tafsat på en kvinna på scenen under företagets julfest.
 • 2016 – Även Stockholmspolisens julfest var en stökig historia. Vissa vägrade lämna restaurangen vid stängning. Och vid en efterfest i polishuset ska någon ha bajsat i en vask.