Var du än befinner dig, så säljer du dig själv. Och människor litar på det som är äkta, så du ska inte sprida dimridåer, utan vaska fram ditt jag – för alla andra är upptagna. Det är mäklaren Fredrik Eklunds budskap.

Fredriks säljskola: 

1. Gå inte i jämförelsefällan 

Även om du är oerfaren kan du vara kompetent och unik. Även om du inte har samma tillgångar räcker det du har – ditt jag – mer än väl. Så istället för att lägga tid på att kolla hur andra gör och ta efter, titta inåt och försök komma på vem du är och framhäv sedan dina starkaste sidor. Hur skulle du beskriva dig? Är du rolig? En bra lyssnare? Har du någon intressant talang? Kan du göra något trick? Sjunga? Eller är grym på att baka cupcakes? Vad du än är, framhäv det med eftertryck och -kapitalisera på det.  

2. Väx aldrig upp!

Picasso sa ”alla barn är konstnärer. Problemet är hur man gör för att fortsätta vara konstnär som vuxen”. Jag säger: Väx aldrig upp! Som barn är vi fantastiska. Färgstarka, excentriska och fulla av liv. Sedan får en massa missunnsamma blickar och nej-sägare oss att rätta in oss i ledet och bli som alla andra. Jag menar inte att du behöver bli excentriker för att bli framgångsrik, bara att du ska vara det som gör dig speciell. Den spännande du, den lyckliga du – den du som andra vill vara nära. 

 

3. Stick ut 

Louboutin har sina skor med röda sulor, min kollega Johns signum är hans rosa skjortor och jag har min highkick. I alla dessa fall handlar det om att sticka ut. Så vad är ditt varumärke? Vad har du? Stora broscher? Eller tuppkam och tjusig kavaj i kombination? Hitta en grej och gör den till din egen. Den gör att folk minns dig. 

 

4. Hitta din trigger

Försök hitta det som får dig att gå igång. Vad får dig att le? Vad får dig att känna dig omtyckt? Gillar du utmaningar? Tycker du om att jobba med andra? Vill du att ditt jobb ska göra skillnad både för dig och andra? Vad drömmer du om? Enligt psykologerna är våra starkaste drivkrafter behovet av att prestera, att känna gemenskap och att ha makt. Vilken kombination vill du ha? Jag vill nå resultat (prestera). Makt är så förgänglig, och gemenskap är jag minst intresserad av. Jag har aldrig haft behov av att vara med i klubbar eller större sammanhang, utan är mer av en ensamvarg. 

 

5. Tala om dina tabbar

Du kommer att både lyckas och misslyckas, och det är framför allt dina misslyckanden du kan dra riktigt intressanta slutsatser av. Börja därför med att acceptera dina misslyckanden lika självklart som du gläds åt dina triumfer. Gå sedan ett steg längre och smält samman dina misslyckanden och framgångar, se dem som yin och yang, och börja skylta med båda. Berätta öppenhjärtigt och sant, då blir du mer äkta inför andra.