Att vara säljare brukar ofta likställas med att man är pratsam, har lätt för att ta kontakt med andra, och gillar att stå i centrum. Därför rekryteras ofta utåtriktade personer till säljjobb. 

– Fast att extroverta personer skulle vara de bästa säljarna är en myt, som bygger på idén att man tror att den som säljer bra är rakryggad, verbal, tar plats och dominerar sociala sammanhang. Men redan där hör man att det är fel, för den dominanta personen gör ofta andra osäkra, och som kund vill man inte känna sig osäker när man fattar köpbeslut, säger Linus Jonkman, föreläsare och författare som bland annat skrivit boken ”Introvert – den tysta revolutionen”.

För även introverta personer har visat sig ha styrkor som säljare. När Linus skrev en bok om talang och gjorde intervjuer på olika företag, visade det sig att en av toppsäljarna var en kvinna som företaget först hade känt sig tveksamma till att anställa, för att hon kändes ”för tillbakadragen”.  

Det är skillnad på vår personlighet och vårt beteende. Man kan lära sig hantera situationer som man egentligen inte är bekväm med. Vissa introverta säger att de sätter på sig en social kostym när de går till jobbet och tar av sig den när de kommer hem. 

Och en studie gjord av Adam Grant vid Wharton School, University of Pennsylvania, visar att Linus har rätt. De som levererar de bästa resultaten är personer med ambiverta förmågor. De säljer för 24 procent mer i timmen än extroverta, enligt Grants studie.  

Och vad är då en ambivert person? Jo, det är personer som har både introverta och extroverta förmågor. De anpassar sin approach be--roende på person och situation. De är intuitiva och har en förmåga att vara inkännande, utan att bli överkänsliga. Och de har en god känsla för när det passar sig att ta mer eller mindre plats. Ja, de har ett slags social flexibilitet.

– Carl Jung sa att ambiverta är de enda fria människorna. För de kan få energi av att period-vis jobba i större sociala sammanhang, men trivs även med att ha tillbakadragna -perioder med tid för analys, säger Linus. 

Förstår du varför de generellt sett drar in mer stålar? 

– Ja, de har en naturlig balans i hur mycket de pratar och lyssnar. De är inte för tillbakadragna utan kan flytta fram positionerna när det gäller en affär. 

Den goda nyheten är att de flesta av oss tillhör den här gyllene medelvägen! Men se upp, för den här personlighetstypen är inte bara bra. Eftersom man har en dragning åt båda håll kan det vara svårt att hitta sin balans. Efter en social period blir du lätt slutkörd, stressad och får spända relationer. Om du å andra sidan får för mycket egentid kan du känna dig isolerad, omotiverad och ensam. Och det här påverkar såklart såväl ditt privatliv som jobb. Som ambi-vert behöver du därför planera för balans. Efter en helg full av middagar och aktiviteter är det bra att lägga in lite luft i kalendern. Du behöver också lära dig att säga nej. Det är lätt att ta på sig saker i sina extroverta stunder, men om du tar på dig för mycket blir du utmattad och orolig. 

Så ta reda på var på skalan du ligger och försök hitta din balans. Genom att öka din med-vetenhet kan du utveckla en känsla för dina egna tendenser – och dra nytta av dina säljstyrkor!

Så är de ambiverta – 9 tecken

 

  1. Du kan jobba själv eller i grupp, och föredrar varken det ena eller det andra utan gillar omväxling. 
  2. Sociala sammanhang gör dig inte obekväm, men du blir trött av att alltid ha folk omkring dig. 
  3. Du gillar att få uppmärksamhet, men behöver inte alltid stå i centrum. 
  4. Vissa uppfattar dig som tystlåten, medan andra beskriver dig som social.
  5. Du behöver inte alltid göra saker, men för mycket lugn gör dig uttråkad. 
  6. Du kan flyta in i dina egna tankar på samma sätt som du andra gånger uppslukas av en konversation. 
  7. Småprat gör dig inte obekväm, men du blir lätt uttråkad. 
  8. Vad gäller att ha förtroende för andra är du skeptisk gentemot vissa och andra öppnar du upp för direkt.  
  9. Om du spenderar för mycket tid själv blir du uttråkad, men att umgås kan också göra dig trött och matt.