"Lyssna på rätt röst. Lita på dig själv och din kompetens!", säger psykologen Wendy Rhoades till de smarta, tuffa aktiemäklarna i tv-serien "Billions" på HBO Nordic. 

För även de bästa har svackor, perioder då de tvivlar på sig själva och sin förmåga. Precis som alla som jobbar med att sälja – vare sig det är aktier, delar till kärnkraftverk, läkemedel eller soppa på burk. 

Men många säljare jobbar ensamma och har ingen inhouse-psykolog att boka när det känns motigt. Så speciellt för dig: Säljs egen Wendy Rhoades – Ami Hemviken, beteendevetare och en av Sveriges främsta föreläsare inom beteende, påverkan, relationer och kommunikation ger sina 7 bästa tips: 

 

1. Vänta aldrig på inspiration

– Vänta aldrig på att du ska känna dig inspirerad, på att energin och arbetslusten ska komma tillbaka. Gör något istället. Det är särskilt viktigt när du arbetar som ensamsäljare. Om du bara väntar på att du ska känna dig uppåt och peppad innan du börjar jobba, kommer det att bli en lönlös väntan. 

– Gör istället saker som du vet ger resultat. Gå igenom dina ringlistor och besökslistor. Öka på rutinerna istället för att minska på dem, ring fler, besök fler även om du egentligen bara vill göra ingenting alls. Då kommer inspirationen. Det är effektivare att gå utifrån och in, att börja med att göra saker än att försöka gå inifrån och ut, alltså försöka börja med att förmå sig att tänka positivt först. 

 

2. Försök inte dränka badbollen

– Det är lätt att bli frustrerad och man tror att normaltillståndet är att alltid känna sig glad, peppad och motiverad. Acceptera vad du känner, försök att bildligt andas genom känslan även om den inte är den känslan vi helst skulle vilja känna. När vi försöker brotta ner känslan är det som att försöka dränka en badboll. 

 

3. Satsa på relationerna 

– Det som är roligt med säljjobbet är relationerna. Att man får börja bygga relationer och bibehålla dem. Att få odla sitt människointresse. Tänk på att också visa att du är nyfiken på dem du möter. Ställ frågor, lyssna på allvar. 

– Om jag visar att jag tycker att den här personen är spännande, att företaget jag försöker sälja till är spännande, då blir jobbet roligare. Då drivs du av något mer än att bara göra affärer och du blir en bättre säljare. Du kan tänka ur den andres perspektiv, vad kan det vara som den personen eller det företaget behöver, du kan hjälpa till att hitta bättre lösningar för den andre. 

– Du gör aldrig affärer med företag, du gör dem med människor. Och även om inköparen vill ha ett bra pris, så drivs han eller hon också av andra saker. Ta reda på vad det är. 

– Och det är viktigt att du själv är äkta, ärlig och transparent. Jag tror på att öppna upp lite av sig själv. Och man kanske kan vara ärlig och säga ”det här tjänar vi pengar på, men där är marginalen inte stor”. När man gillar sitt säljjobb handlar det inte bara om att sätta affärer. Det handlar nästan alltid om att bygga långvariga relationer.

 

4. Nyfiken i en strut

– All kommunikation sker på mottagarens villkor. Det är mina kunder som bestämmer om jag är en duktig säljare eller inte. 

– Ställer jag frågor ur ett i förväg uppgjort ”frågebatteri” eller är jag verkligen intresserad av kunden? Går jag in i mötet med nyfikenhet, ”vilken spännande människa det här är”?

 

5. Övertyga istället för att övertala 

– Det går att tjata ner ett köpmotstånd. Men det fungerar bara på kort sikt. Det effektiva är att inte försöka övertala utan istället övertyga. Det gör du genom att förstå varje kunds behov. Folk köper samma produkt av en mängd olika orsaker och du måste ta reda på vad din produkts usp är just för den här kunden. 

– Den som försöker övertala försöker sälja på samma sätt till alla kunder. Den säljaren har redan i förväg bestämt vad som är bästa uspen och försöker sedan övertala alla kunder om sin egen synpunkt. Den som försöker övertyga lyssnar in varje kund och hens behov och säljer utifrån hur produkten löser problem för just den kunden. 

 

6. Glänta på fasaden ibland

– Det sista man vill som kund är att möta en säljare som spelar lycklig och glad. Våga vara lite mer öppen. Till en del kunder kan du till och med våga läcka lite ”å, jag har en sån där dag”. 

– Och dela o-peppen! Med din säljarkompis som sitter bredvid eller med andra medarbetare. När man delar blir det mindre farligt. Det kan tära på vem som helst att känna sig oinspirerad. Men det tär extra på en säljare, för då kan man känna ”det är mitt eget fel”. Men det är helt normalt att inte vara på topp. 

 

7. Gör segergesten på toa 

– Hjärnans känsloläge går upp om du ställer dig i en ”high power pose”. Det har visat sig att efter bara 2,5 minuter går testosteronnivåerna upp och du känner dig starkare. Ställ dig upp, stå med fötterna axelbrett isär, sträck på dig och öppna upp bröstkorgen, sträck upp armarna i en segergest. 

– Du kan gå in på toa och göra den här gesten om du är bland andra människor. Du kommer att känna dig skitlarvig när du tittar dig i spegeln och ser dig själv stå där med armarna i en segergest – men det påverkar hela dig! Det har visat sig att till och med blinda barn, som aldrig i livet har sett någon annan göra en segergest, automatiskt sträcker upp armarna över huvudet när de lyckats med någonting. Det är en gest som ligger i oss. 

– Du kan också pröva att gå ut springa en halvtimme för att få mer energi, om du känner att du har en dipp.