Många som reser mycket i jobbet och bor på hotell upplever att de inte känner sig lika utvilade, trots att de sovit lika länge som vanligt.

– De som ofta sover borta kan få problem med att få ordentligt med djupsömn. Det påverkar bland annat prestationsförmågan och förmågan till minnesinlärning och problemlösning, säger sömnforskaren Christian Benedict vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.

Nu har forskare vid Brown University i USA hittat en förklaring till varför vi sover sämre borta. Det kallas »första-natten-effekten«. Forskarna undersökte hjärnaktiviteten hos 35 friska unga män och kvinnor, och upptäckte att det fanns en tydlig skillnad mellan den högra och den vänstra delen av hjärnan.

Medan den högra delen av hjärnan gick ner i djupsömn, befann sig den vänstra i ytligare sömn och fortsatte att hålla vakt i den nya miljön.

– För första gången kan man visa att hjärnan kan prioritera vissa delar för djupsömn medan andra delar har en ytligare sömn, säger Christian Benedict.

Den andra natten i den nya miljön försvann skillnaden i hjärnaktivitet.

– Hjärnan har uppenbarligen en förmåga att lära sig från första natten att det inte finns några faror.  

Man vet att djur har en liknande förmåga till asymmetrisk hjärnaktivitet under sömn. Ett exempel är delfinen som går upp till ytan med jämna mellanrum för att hämta luft. Även fåglar har en liknande halvsömn och kan vila en del av hjärnan samtidigt som de håller vakt.

Christian Benedict förklarar att det även hos människan kan ha varit en viktig överlevnadsmekanism, ett slags fight-and-flight-rest från vårt ursprung. Men i dag ser han det snarare som en oönskad egenskap som gör att vi kan gå miste om värdefull djupsömn. Han tror även att de nya forskningsfynden kan förklara varför man sover sämre om man är stressad.

– Det skulle vara intressant att studera om människor som regelbundet upplever jobbstress har en kronisk första-natten-effekt. Det kunde förklara varför framför allt jobbstress har kopplats till sämre sömn i tidigare enkätstudier.

För att motverka första-natten-effekten råder Christian Benedict att man ska hålla fast vid sina sovrutiner.

– Borsta tänderna, läs en bok och gör samma saker som du gör hemma för att förbereda sömnen. Ta med något hemifrån, till exempel en kudde som hjärnan kan koppla till en välbekant doft. Hjärnan är ett associativt organ och det ökar chansen att hjärnan känner sig trygg, vilket gör att både höger och vänster del av hjärnan når återhämtande djupsömn.

 

Sov gott

1. Behåll rutinerna. Ha samma sovrutiner som hemma. Borsta tänderna, läs en  bok och gör samma saker som du alltid  gör innan läggdags.

2. Ta med en kudde. Ha med dig något kärt och välbekant hemifrån. Till exempel en kudde som hjärnan kan koppla till en välbekant doft.

3. Ta ett bad. Ta ett varmt bad. Du blir lättare trött när kroppen återhämtar sig.

4. Släck ner. Undvik allt ljus som aktiverar hjärnan: dator, mobil, tv, lampor.

5. Motionera. Regelbunden motion ger bättre sömn.

6. Träna i tid. Träna inte alltför sent på kvällen. Då varvar du upp i stället för ner.

7. Ät lagom. Lägg dig lagom mätt – varken proppmätt eller hungrig.

8. Undvik alkohol. Var försiktig med alkohol, kaffe och tobak.

9. Varva ner. Varva ner en timme innan läggdags. Låt sängen vara en arbetsfri zon.

10. Prova yoga. Slappna av med yoga, meditation, mindfulness och andningsövningar. Det får nivån av stresshormoner att sjunka.