Problemet med adblockers har fått publicister och mediehus att fundera på hur de ska få användarna att inte undvika reklam. Någon som har tänkt annorlunda är Sara Rosengren, docent i marknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm. I sin forskning har hon bland annat studerat vad det är som gör att folk frivilligt väljer att se reklam.

– Samtidigt som vi pratar jättemycket om adblocking, och om att människor inte vill ta del av annonser, så finns det väldigt mycket reklam som folk tycker bra om och som de själva aktivt söker upp, säger hon.

Det handlar om att som avsändare försöka se det mer från användarnas perspektiv, erbjuda dem något av värde just i kommunikationsögonblicket och att göra innehållet mer anpassat till den medieupplevelse som platsen eller mediet erbjuder, förklarar Sara Rosengren.

– Ofta vill man berätta om sina produkter och visa vad man har att erbjuda. Men mottagaren är normalt inte så intresserad av det, säger hon.

Som exempel på reklam, som folk frivilligt väljer att se, nämner hon bland annat den viralt spridda reklamfilmen Epic Split som Volvo Lastvagnar gjorde för några år sedan med skådespelaren Jean-Claude Van Damme.

– Där baserades den digitala spridningen framför allt på att filmen var gjord på ett spektakulärt och spännande sätt, berättar Sara Rosengren.

Ett annat exempel är modetidningarna, där reklambilderna i allra högsta grad bidrar till helhetsupplevelsen.

– Ju tjockare de är, desto bättre. Och tjockleken är oerhört beroende av antalet annonser. Så annonserna är gjorda för att vara en del av det man söker, som alltså är någon form av inspiration och uppdatering kring mode.

Hon nämner också Ikea-katalogen, där avsändaren har sett att det finns en mottagare som vill få inspiration i hemmet och som är beredd att ha en katalog stående i bokhyllan under ett helt år i väntan på att den nya ska komma ut.

– Sedan har man kanske inte riktigt lyckats översätta det fullt ut i den digitala världen, vare sig i appen eller på hemsidan. Så katalogen fyller fortfarande en ganska viktig funktion.

Tror du att publicister och mediehus kommer att få kontroll på problemet med adblockers?

– Jag tror att man kommer hitta en lösning på hur det här ekosystemet ska se ut, men jag tror inte att det kommer att ske i morgon, säger Sara Rosengren.

Under tiden riskerar användarna att drabbas av att den digitala annonseringen inte fungerar som den ska, då de i större utsträckning kommer att behöva betala för innehållet.

Hon förutspår också att vi i framtiden kommer att se färre men dyrare annonsplatser, eftersom det är något som gynnar både mediet, annonsörerna och mottagarna.