En presentation kan vara ett kraftfullt verktyg, men också något som går obemärkt förbi. Ska du prestera som proffsen finns inga genvägar. Vill du ha en presentation som sticker ut och får jobbet gjort måste du lägga ner lite tid.

När var du på en tråkig presentation senast? I går? Förra veckan? Jag var på en alldeles nyss. Egentligen var det inte killen  som stod där framme det var fel på. Han var påläst, hade rätt erfarenheter för att jag skulle vara intresserad av att lyssna och har ett bra renommé som konsult inom sin bransch. Men han kunde inte förmedla sina kunskaper från ett podium. Tänk vad synd.

Här har vi en kille som är bäst i sin bransch och som kan hjälpa vilket företag som helst framåt, men när han berättar om allt han kan göra på ett annat sätt än han brukar (via nyhetsbrev), så faller allt platt till marken. Jag är inte orolig för honom eftersom han har mer jobb än han klarar av, men tänk om han behövde nå ut mer och ingen visste vem han var. Vad skulle hända med firman då?

Alla du ser som gör en fantastisk presentation har lagt ner ett stort och omfattande förarbete. De lämnar inget åt slumpen.

En timmes presentation kan ta trettio eller fyrtio timmar att förbereda. Intressant är att 86 procent av toppcheferna i USA anser att deras karriärer och inkomster påverkas av deras förmåga att kommunicera klart och tydligt – ändå är det bara 22 procent som lägger mer än två timmar på att förbereda sina presentationer.

Det spelar ingen roll om du har talets gåva och är bekväm i den här typen av situationer – utan förberedelser och tankar på hur du ska lyckas bäst, så blir det aldrig så bra som det kunde ha blivit.

En föreläsare jag känner vet nästan mer om publiken än deras egna mammor eftersom han gör research på alla han kan hitta. Han vet redan att du var på fest i helgen, att du spelar tennis och att du är mellan två förhållanden. Hur då? Facebook, Google och Linkedin.

Om du ska på en föreläsning med honom, och du råkar vara den som tar besluten i gruppen, så kommer han att jämföra sitt ämne med tennis ett par gånger eftersom han har sett att du är med i en tennisklubb. Ja, han tjänar mycket pengar.

Ska du göra en presentation, så bestäm dig för att göra den på allvar. Det finns inga genvägar.

 

Lämna inget åt slumpen

1. Förbered dig. Ha klart för dig vad målet är med presentationen, och se till att allt du tänker säga är relevant för att nå dit. Ta reda på så mycket du kan om publiken. Vad vet de redan, och vad vill de veta mer om? Läs på, och läs på lite till, så att du kan »äga« ämnet och vara den expert du vill vara.

2. Börja skriv. Dra ner din presentation till tre huvudpunkter, det är det de flesta har förmågan att absorbera. Undvik abstrakt kunskap, praktiska presentationer är de mest effektiva. Samla bevis som stödjer det du säger: fakta och statistik, historier och case, referenser till auktoriteter med mera.

3. Fixa powerpointen. Överväg att låta ett proffs göra din powerpoint, sno annars idéer från presentationer du gillat. Ha inte för mycket information i bilderna, det ska gå att läsa vad som står där på sex sekunder. Ha inte för många bilder, varje bild ska ha en poäng. Använd powerpointen som stöd, inte som ett manus. Ditt tal ska kunna stå för sig själv.

4. Öva, öva, öva. När du övar kommer du att upptäcka ord och fraser du snubblar över. Ändra dem. Memorera bara de första viktiga meningarna, om du försöker memorera allt låter  du bara som en maskin. Öva först själv, sedan inför någon annan. Filma dig själv för att upptäcka  om du överanvänder vissa gester eller ord.

5. Hantera nervositeten. Sätt på dig favoritkläderna, det får dig att känna dig trygg. Tänk att du pratar till gamla vänner, då kommer din stil bli mycket mer naturlig. Memorera öppningen. Att komma ihåg de första tre–fem meningarna lugnar verkligen nerverna. Och kom ihåg: Det finns otaliga undersökningar som visar att trots stor nervositet hos en talare, så märker inte publiken det.

6. Bemästra tekniken. Lär  dig behärska de tekniska hjälpmedlen. Och var förberedd på vad du ska göra när, inte om, tekniken strular. Spara  din presentation inte bara i datorn, utan också på ett USB-minne eller  i molnet, och i olika format. Ha  en plan för om tekniken inte fungerar alls. Hur skulle du göra din presentation på ett blädderblock?

7. Börja rätt. Nämn saker  du har gemensamt med publiken. Då kommer publiken att acceptera dig snabbare. Börja med lite spänning, eller ge publiken en känslomässig upplevelse. Använd gärna den absolut senaste statistiken och de senaste rönen under dina första  två minuter. Det visar att du vet  vad du pratar om och att du håller  dig ajour.

8. Håll intresset uppe. Var femte minut måste något hända som tar tag i publikens uppmärksamhet. Du  kan ställa frågor, demonstrera något eller visa något spännande. Förbered historier om verkliga människor och händelser. Det finns inget som ger samma kraft som  en historia om en trist start som  får en bra vändning.

9. Respektera tiden. Låt publiken snabbt få veta hur lång tid du kommer att prata. Starta på utsatt tid och sluta när du sagt att du ska sluta. Skulle du inte vara klar när tiden är ute så avrunda i alla fall. Den som vill veta mer kan prata med dig efteråt.

10. Gör ett tydligt avslut. Slutet är din stora final, din uppmaning till handling. Summera dina viktigaste poänger, och se till att avsluta med något positivt. Håll avslutet kort, max  tre minuter. Om du ska ha en frågestund håll den före din summering. Du tjänar på att ha kontrollen i slutet.