Utbildningsföretaget Nackademin har kartlagt nästan 200 000 platsannonser, och samma egenskaper återkommer – oavsett bransch och yrkesroll.

– Varför söker så många arbetsgivare efter i stort sett samma person? Vi för i dag en diskussion om mångfald och diversitet på arbetsplatsen. Alla vet att det perfekta teamet består av olika kompetenser och personligheter, men platsannonserna talar sitt tydliga språk, säger Martina Lindgren, marknadschef på Nackademin.

En säljare ska dessutom vara tävlingsinriktad, ambitiös, disciplinerad, förtroendeingivande och gilla utmaningar. Det är de ord som är mest överrepresenterade i annonser där säljare, marknadsförare eller inköpare söks.

Kartläggningen visar också att det finns vissa geografiska skillnader. I Östergötland och Örebro ska medarbetaren vara organiserad, på Gotland bra på att samarbeta och i Stockholm och Uppsala självständiga.