I tider då kungliga bröllop och prins- och prinsessdop avlöser varandra, ökar ansökningarna om att bli kunglig hovleverantör. Hovet får ta emot ett stort antal ansökningar varje år och de senaste åren har intresset ökat.

Alla företag som säljer varor eller tjänster till kungahuset, och som har gjort det under en längre tid, kan ansöka om att bli kunglig hovleverantör. Det finns i dag 130 hovleverantörer och skaran växer för varje år. De två senaste åren har sju nya företag fått utnämningen, däribland Ölandsbaserade Sjöström Stenförädling och Perssons Glas Eftr. Andra är Flaggfabriken Kronan i Helsingborg och Dahlbergs Hembageri i Piteå.

– Att bli kunglig hovleverantör är ett sätt för kungen att visa sin uppskattning. Det är en lång tradition att kungen vill uppmärksamma svensk hantverks- och industritradition, säger hovjurist Viktoria Van Gerpen vid Hovförvaltningen, som är den som tillsammans med överintendent Jan Lindman har hand om hovleverantörsärenden.

Kungliga hovleverantörer har funnits lika länge som vi har haft monarki i Sverige. Från början var det främst hantverkare och köpmän i Gamla stan i närheten av slottet som fick utnämningen. Därefter spreds det geografiskt över hela landet. Branscherna varierar, allt ifrån heminredning till optik och konfektyr, och det finns flera hovleverantörer inom en och samma bransch.

Ett tag höll utnämningen på att försvinna helt. När vår nuvarande kung till- trädde 1973 tyckte han att det var omodernt och ville först avskaffa kungliga hovleverantörer. Men i stället stramades  reglerna upp – färre företag fick bära titeln och det blev svårare att bli utnämnd.

– Hovleverantörer utses för lång och trogen tjänst. Det är ingen kvalitetsmärkning eller certifiering utan ett bevis på att varan eller tjänsten uppskattas av kungafamiljen och/eller hovet, säger Viktoria Van Gerpen.

Som företag kan det däremot finns mycket att vinna. När ett företag utnämnts kan det använda hovleverantörsemblemet i sin marknadsföring. Många har vittnat om att det är till stor hjälp i nya affärskontakter, framförallt i utlandet. Ett exempel är tapettillverkaren Duro i Gävle som ställde ut på en mässa i Tyskland där en stor japansk delegation uppmärksammade och imponerades av det svenska riksvapnet vid montern. Det ledde till en av företagets största affärer dittills.

– Hovleverantörskapet innebär att bolagen ges rätt att använda beteckningen men ger inte någon rätt att hänvisa till leveranser eller arbete som utförts åt kungafamiljen i annonser eller annan marknadsföring.

Många anser att skaran ska vara liten och exklusiv. Men i princip kan den växa sig hur stor som helst. Det brittiska kungahuset har över 850 hovleverantörer inom handel och tillverkningsindustri och det nederländska över 400. Det norska kungahuset däremot har inga alls, medan kungahusen i Danmark och Belgien har omkring hundra hovleverantörer var.

Hovleverantörskapet är knutet till en kunglig person. Det innebär att när kronprinsessan Victoria tar över som regent kommer hon att utse sina egna hovleverantörer.

För hovet är det ingen vinst i ekonomiskt hänseende att utse kungliga hovleverantörer. Det ingår i statschefens uppdrag att stödja svenska företag och svenskt hantverk, enligt Viktoria Van Gerpen. Men att vara hovleverantör är  en lånad titel. Den kan när som helst återkallas.

– Det sker dock i praktiken sällan. Skälet kan vara att företaget misskött sig, bytt inriktning på verksamheten, slutat tillverka den produkt man tidigare levererade till hovet eller gjort någon annan avgörande förändring.

Så här går det till

  1. För att ansöka om att bli kunglig hovleverantör måste företaget ha levererat varor och tjänster till hovet, eller till en medlem av kungafamiljen, i minst fem år.
  2. Produkterna ska ha beställts – att leverera produkter på eget initiativ räcker inte.
  3. Företaget ska ha gott renommé och uppfylla höga etiska krav. Det får inte finnas några som helst anmärkningar vad gäller ekonomin.
  4. Det spelar ingen roll vilken bolagsform företaget har – enskilda firmor, ekonomiska föreningar, aktiebolag – alla kan lämna in en ansökan.
  5. De som får sin ansökan beviljad får ett diplom och tillåtelse att använda hovleverantörsemblemet i sin marknadsföring. Emblemet utgörs av stora riksvapnet med texten Kunglig hovleverantör.
  6. Utnämningen kostar inget. Men vill man ha ett diplom får man betala 1 500 kronor.
  7. Hovleverantörstiteln är  personligt knuten till företagets företrädare. När en vd slutar måste den nya vd:n göra en ny ansökan. Samma sak händer vid ett tronskifte.
  8. Titeln kan gå till företag i Sverige även om de ägs av ett internationellt företag.

Titel med anor

Det finns i dag 130 kungliga hovleverantörer över hela landet. Många företag finns inom livsmedelsindustrin och inredningsbranschen. Ett antal hovleverantörer tillverkar  kläder och produkter för friluftsliv. Andra exempel är hotellkedjor, glas- och cykeltillverkare. Skaran hovleverantörer växer för varje år. Sedan 2014 har sju nya företag fått utnämningen. Ovanligare är att någon blir  av med sin titel.

Här är några av de äldsta hovleverantörerna utsedda av nuvarande statschef:

Skultuna Messingsbruk. Grundades av Karl IX 1607 för att främja svenskt näringsliv och bergshantering. Kung Carl XVI Gustaf utnämnde bolaget 1987. Så mellan Karl IX och vår kung, ingen utnämning.

K.A. Almgren sidenväveri. Hovleverantör till Oskar I 1844. Vävde tyget till drottning Josefinas kröningsdräkt. Företaget återuppstod under Oskar Almgrens entreprenörskap, och blev utnämnd hovleverantör till Carl XVI Gustaf 1997.

Carlsberg Sverige avseende Ramlösa. Tidigare Ramlösa Hälsobrunn Helsingborg. Invigdes till Karl XII:s ära på hans 25-årsdag 1707. Utnämnd hovleverantör till Oskar II, Gustaf V, Gustaf VI Adolf och Carl XVI Gustaf.

Orkla avseende Göteborgs, tidigare Göteborgs Kex. Utnämnd hovleverantör till Oskar II, Gustaf V, Gustaf VI Adolf och Carl XVI  Gustaf. Hovleverantör första gången 1897.

Liljeholmens Stearinfabrik. Utnämnd hovleverantör till Oskar II, Gustaf V, Gustaf VI Adolf och Carl XVI Gustaf. Utnämnd första gången 1893.

Och här är några av de senast utsedda:

Haugaard Stockholm, kafferosteri, Tollarp

Dahlbergs Hembageri, Piteå

Sjöström Stenförädling, Borgholm

Perssons Glas Eftr, Borgholm

Flaggfabriken Kronan, Helsingborg