Förtroendet för svenska fastighetsmäklare sjunker, och det från en redan låg nivå, enligt Fastighetsbyråns undersökning. 6 procent av svenskarna har i dag högt förtroende för fastighetsmäklare. Det är en minskning från 8 procent när en likadan undersökning genomfördes i februari 2013.

I förtroendebotten ligger politiker och bilhandlare som endast 3 procent av svenskarna har högt förtroende för. I toppen ligger läkare med 52 procent, något lägre än 2013, och poliser med 50 procent, något högre än 2013.

– Det är ett lågt förtroende för mäklare och det är även tråkigt att det sjunker. Hög kvalitet och nöjda kunder är avgörande för vår bransch där rekommendationer är avgörande. Att förtroendet nu sjunker tror jag beror på marknaden vi haft senaste året med väldigt högt tempo och stigande priser. Det kan leda till frustration och missnöje, säger Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist i ett pressmeddelande.

I undersökningen ställdes även frågor om vad man associerar med en mäklare. När svenskarna visualiserar en mäklare framför sig ser de en man som är mellan 30 och 39 år. Han är medelsnygg med en traditionell, men ändå trendig, klädstil. Mäklaren tjänar mer än genomsnittet men har ett IQ som gemene man. Han transporterar sig med bil, oftast en BMW, och är driven, social och pratglad.

– Det finns en nidbild av mäklare som i alla fall delvis är förlegad och felaktig. Till exempel har vi en nu majoritet kvinnliga mäklare och det är mycket fler kvinnor än män på mäklarutbildningarna. Sedan kan vi se att de som faktiskt anlitar mäklare får en annan bild och oftast är nöjda, fortsätter Lars-Erik Nykvist.

Förtroende för olika yrkesgrupper

(resultat från 2013 inom parentes)

  • Läkare 52 % (55 %)
  • Poliser 50 % (47 %)
  • Advokater 22 % (22 %)
  • Banktjänstemän 18 % (22 %)
  • Hantverkare 14 % (17 %)
  • Journalister 9 % (8 %)
  • Fastighetsmäklare 6 % (8 %)
  • Fondförvaltare 4 % (4%)
  • Politiker 3 % (4 %)
  • Bilhandlare 3 % (4 %)