Om Säljarnas riks- och fackförbund

Sveriges riksförbund för säljare och marknadsförare

Säljarnas är ett opolitiskt och fristående fackförbund. Vi är helt enkelt en ideell organisation som styrs demokratiskt av medlemmarna som givit oss förtroendet att driva deras intressen i ett större perspektiv.

 

Säljarnas bildades år 1884 och är ett av Sveriges äldsta fack- och yrkesförbund. Historiskt har förbundet alltid varit specialiserat gentemot handelsresande, agenter, säljare och andra verksamma inom försäljning. Allt för att trygga deras yrkesverksamma vardag och även deras framtid efter pensioneringen.

Att känna gemenskap är viktigt på en marknad som drivs av konkurrens och där den globala ekonomin både har ökat möjligheterna samt riskerna inom nästan varje yrke. Dessutom har en allmän önskan om att känna till sina rättigheter och möjligheter inom yrket på senare år visat sig. Därför är det kanske inte så konstigt att allt fler söker efter fackförbund säljare på nätet och därmed skaffa sig den kunskap och trygghet man behöver för att känna glädje i sin vardag på arbetet.

Idag vänder vi oss till alla som arbetar med försäljning eller marknadsföring i någon kapacitet. Självklart välkomnar vi både de som är anställda i ett företag och de som istället driver en egen affärsrörelse. Förbundet Säljarnas är specialiserat på villkor och avtal som gäller för dessa yrkesgrupper och för rörliga löner.

Vad vi gör

Vi arbetar aktivt för att hjälpa och utveckla medlemmarna i deras yrkesroller eftersom vi är övertygade om att detta är det som på riktigt skapar arbetsglädje och passion för ens yrke. Tvärt emot vad många andra förbund gör förutsätter vi inte heller att våra medlemmar kommer att bli arbetslösa. Istället ger vi dem de rätta verktygen för att utvecklas i sitt yrkesliv och dessutom undvika onödiga fallgropar genom smarta och genomtänkta beslut.

Säljaravtalet är säljarnas egna kollektivavtal och en mycket viktig faktor för att skapa förutsättningar för en trygg arbetsmarknad för alla som arbetar inom försäljning. Det är i första hand framtaget för företag där säljarna utgör en stor del av företaget, och där rörliga lönesystem som till exempel provision och bonus är vanliga. Andra tjänstemän inom denna sektor kan även dem omfattas av säljaravtalet även om man inte har en rörlig lön utan en fast lön varje månad. Den huvudsakliga skillnaden i jämförelse med andra kollektivavtal är helt enkelt att Säljaravtalet även innehåller tydliga regler för rörliga lönedelar.

Vare sig du sökt på fackförbund säljare, har en specifik fråga eller är allmänt nyfiken på just Säljarnas spelar ingen roll för oss – vi finns här för dig. Säljarnas mål och det vi dagligen arbetar för är nämligen att flytta fram säljarnas position i samhället och på arbetsplatsen. Vi är helt enkelt övertygade om att försäljning är en viktig del i ett väl fungerande samhälle och vill därför att detta även skall speglas i såväl lön som förmåner och framförallt trygghet för de som arbetar inom området försäljning idag såväl som i framtiden.