"Jag känner mig som en superhjälte"

33-åriga Angelinn Kärkkäinen har gjort facklig kometkarriär och valdes nyligen till ordförande för Säljarnas avdelning Nord.
– Det är helt fantastiskt, jag känner mig som en superhjälte, säger hon.

Text: Margaretha Eldh

Född och uppvuxen på landet i en liten by utanför Vilhelmina, och med två drivna säljare som föräldrar, var det rätt självklart att Angelinn Kärkkäinen redan som barn sålde majblommor, och som ung, efter avklarad medieutbildning, jobbade som telefonförsäljare. I dag är hon säljansvarig på ett företagshotell i Umeå. För en del är Angelinn Kärkkäinen också ett välbekant ansikte som föreläsare om vardagsbalans och stresshantering.

– Som säljare förväntas man hela tiden prestera på topp och det kan vara väldigt pressande. Under flera år mådde jag dåligt och kände mig väldigt liten. Jag fick en depression vid 24 års ålder i samband med att mitt första barn föddes, och den höll i sig, säger hon.

Med hjälp av bland annat kbt-terapi fick hon viktiga verktyg för att hantera stress och hitta balansen igen.

– Det är viktigt att våga ta hjälp. Efter det har pressen och stressen släppt.

De kämpiga åren blev nyttiga livserfarenheter som hon använde i sina föreläsningar om stresshantering som hon höll för företag och organisationer. I dag mår hon bra och som ordförande för Säljarnas avdelning Nord tycker hon att hon har hittat rätt.

– Jag är en kreativ idéspruta och bra på att få saker gjorda. Jag har stora planer för hur jag kan ta avdelningen vidare. Inte minst är relationsbaserat nätverkande viktigt för säljare, särskilt här uppe i norr med långa avstånd där man kan vara ganska ensam som säljare, säger Angelinn. 

Det har börjat bra. Nyligen startades affärsnätverket BNI-Vison i Umeå, där Angelinn nu är invald i ledningen som representant för avdelning Nord. Redan den 15 februari kom 150 gäster från olika företag då Säljarnas bjöd på sitt frukostseminarium »Bästa säljresultat med smart retorik«.

– Det var verkligen jättelyckat och en föreläsning om retorik är inspirerande för oss som säljare och marknadsförare, säger Angelinn.

Det går åt mycket fritid att vara fackligt aktiv. Visst blir det ett pusslande för en deltidsarbetande tvåbarnsmamma.  Men Angelinn har stort stöd från sin sambo och känner att hon har hittat hem.

– Jag engagerar mig för att jag brinner för själva frågan. Jag har alltid haft lätt att se förbättringsmöjligheter och nu blir jag sedd, uppskattad och lyssnad på.

Karriären inom Säljarnas har gått minst sagt spikrakt uppåt. För bara ett år sedan, i maj 2016, blev hon medlem i Säljarnas. Undan för undan har hon upptäckt fördelarna med att få stöd i säljkarriären.

– Säljarnas erbjuder inte bara trygghet utan också möjligheter att anordna nätverksträffar där säljare kan få nya uppslag och bolla idéer med varandra, och man kan fungera som referenser till varandras kontakter, säger Angelinn.

Hennes mål är att försöka locka fler unga till Säljarnas. Att förbundet kommer röra sig framåt är en övertygelse hon delar med avdelning Nords styrelse.

– För att fånga in rätt målgrupp ska vi synas där unga finns, i sociala medier och på säljutbildningar norrut, och anordna happenings för ungdomar.

I april påbörjar Angelinn sin styrelseutbildning i Säljarnas. Därefter fortsätter arbetet med att förverkliga idéer för det lokala arbetet och locka säljare och marknadsförare i Umeå med omnejd.

– Att locka nya medlemmar och nå ut även i glesbygden ser jag som viktiga frågor. Jag vill gärna skapa event och bjuda in säljare, presentera förbundet och berätta om det stöd och de utvecklingsmöjligheter vi erbjuder. Fokus ska ligga på kvalitet, inte mängd. Det är vägen till ett stort förbund.  

 

Angelinn Kärkkäinen

Ålder: 33

Bor: I en lägenhet i Umeå.

Familj: Olivia snart 8 år, Emanuel 10 år och sambon Robert.

Aktuell: Ordförande i Säljarnas avdelning Nord.

Karriär: Majblommor som barn, telefonförsäljare, föreläsare, samt säljansvarig på företagshotell.

Brinner för: Nå ut till säljare och marknadsförare i norra delen av Sverige. Trygghet och nätverkande för alla!