Vem behöver en inkomstförsäkring?

Är det verkligen nödvändigt att ha både fack, a-kassa och inkomstförsäkring? Definitivt! Tillsammans utgör dessa tre det ultimata trygghetspaketet för dig och din karriär. Här går vi igenom vad en inkomstförsäkring är – och hur den kan rädda dig från att tvingas leva på halva nettoinkomsten mellan jobb.

Du har råd att vara kräsen

Vi brukar likna inkomstförsäkringen vid en fallskärm. Istället för att du störtar mot marken i panik, låter den dig sväva omkring ostört tills du hittat en perfekt plats att landa på. På samma sätt kan det vara skönt att ha en ordentlig ersättning – baserad på din individuella lön – i ryggen om du blir arbetslös.

Du får möjlighet att kolla läget på arbetsmarknaden, gå på några intervjuer och känna av innan du bestämmer dig. Alternativet blir att du istället måste ta det första jobbet som kommer i din väg, bara för att du inte har råd att låta bli.  

Inkomstförsäkringen är en påbyggnad av a-kassan. Den säkrar din inkomst ytterligare en nivå och täcker upp där a-kassan inte räcker till. Räcker det inte med a-kassan då, kanske du tänker? Nja! A-kassan är en fantastisk grundförsäkring, men den har ett tak som gör att du inte kan få ut mer än 80 % av 18 700 kronor – oavsett vad du hade för lön tidigare.

Med en inkomstförsäkring kan du däremot få upp till 80% av din individuella lön upp till 50 000 kronor, i hela 60 dagar. Om du dessutom väljer att teckna en tilläggsförsäkring utökas tiden med ytterligare 60 dagar och du kan få 80% av din lön upp till 80 000 kronor. Säljarnas erbjuder till exempel tilläggsförsäkringar via Bliwa. Du vet själv bäst vilket som kan passa dig – och din lönenivå, ifall du hamnar mellan jobb.

Hur mån är du om att skapa de bästa förutsättningarna för framtiden? I blogginlägget “Säljare mitt i karriären – säkra din framtid i 6 steg” delar vi med oss av några handfasta tips!

Behåll din levnadsstandard

Om du har en nettolön som är högre än 80 % av 19 000 kronor bör du överväga att skaffa en inkomstförsäkring. Att bli av med jobbet under en period kan kosta dig mycket pengar – trots att du har a-kassa. Detta gäller särskilt för säljare med rörlig lön, som ofta sitter på högre inkomster. En inkomstförsäkring är ett bra sätt att täcka upp för nivåerna a-kassan inte når upp till. Inkomstförsäkringen går dessutom att utöka, både ersättningsmässigt och tidsmässigt.

Att vara mellan jobb behöver inte betyda att man går minus, eller måste anpassa utgifterna i vardagen efter hälften av inkomsten. Många har bilden av att a-kassan är tillräcklig för behålla levnadsstandarden om man blir arbetslös, men det är lätt att glömma bort att a-kassan bara är ett basskydd – som i de flesta fall kan komma att halvera din nettoinkomst. Om den inte kombineras med en inkomstförsäkring, vill säga!

Tre snabba om inkomstförsäkring 
  • Tillgänglig för dig som är medlem i både fack och a-kassa
  • Låter dig sitta säkert i båten medan du letar nytt jobb
  • Ger dig 80 % av din individuella lön upp till 50 000 kronor, eller mer vid tillägg

Vi får ofta frågan “vad är egentligen skillnaden mellan fack och a-kassa?”. I “Säljarens guide till a-kassa och fackförbund” reder vi ut detta en gång för alla!