Varför gör du det du gör?…Egentligen..

Har du stannat upp, satt dig på en stubbe och funderat på varför du gör det du gör?

Ibland sker det naturligt när man kastar ut något, frivilligt eller ofrivilligt. Ibland ger en semester den möjligheten, en arbetslöshet, sjukdom, en skilsmässa eller kanske en anhörig som går bort.

Man får distans och perspektiv på saker. Vissa saker kastas omkull för att senare landa på plats igen. Vissa saker landar ännu mer rätt än innan och andra saker hamnar fel och skaver.

Jag tycker mig se en avsaknad av reflektion i vårt samhälle. Det går fortare och fortare, blir mer och mer effektivt och högpresterande. Utan att man har tid och utrymme att tänka eller känna efter hur man mår eller hur saker går.

Missförstå mig rätt, det är inget fel att ha fart i sitt liv ännu mindre är det fel att prestera. Men jag tror och anser att för att prestation ska kunna samexistera med välmående så måste välmåendet prioriteras upp några steg. Ibland på bekostnad av prestation i det korta loppet, men i längden är den som hanterar sitt välmående en oslagbar vinnare.

Ett sätt som får mig att reflektera och stanna upp och känna av vad som är viktigt och fundera över varför jag gör det jag gör egentligen, det är att ställa mig den frågan tillräckligt många gånger för att få det sista möjliga svaret. Eller i alla fall gräva lite djupare än man gör dagligen när man jagar sina mål, ideal och ambitioner.

  1. Varför gör du det du gör? Du är säljare. Kanske är du säljare för att du gillar det sociala, det stimulerande i resultaten och belöningen du får efter en bra månads intensivt jobb?
  2. Varför gillar du det? Du gillar det för att det händer mycket, du får uppleva mycket och du känner att du är på gång!
  3. Varför? Det kanske är det så att du känner dig levande och produktiv?
  4. Varför vill du det? Är det så att du mår bra av att känna dig produktiv och levande?

Du är säljare till stor del för att du mår bra av det. Eller av någon anledning troligtvis ganska nära denna slutsats i alla fall. För är det inte det vi alla vill?  Är det inte det vi alla jagar i grund och botten? Att bara få må bra med oss själva, i våra jobb och på vår fritid.

Jag ska erkänna det från mitt eget liv. Jag brände ut mig i jakten på att må bra. För att jag inte förstod de här stegen. Jag förstod inte att jag ville prestera, fixa affärer, starta företag och utveckla mig själv och mina verksamheter för att i grund och botten bara må bra. Vilken omväg jag tog på grund av att jag inte förstod detta.

Jag tror inte att jag hade gjort mycket annorlunda om jag vetat det. Jag älskar fortfarande, företagande, försäljning och utveckling. Men jag tror jag hade gjort tillräckligt annorlunda för att slippa bryta ner mig själv. Jag hade inte hoppat över ledigheter, pauser och fritid. Jag hade inte tillåtit mig själv att vakna med andan i halsen för att påbörja dagen redan uppstressad. Jag hade inte tillåtit mig att sova dåligt.

Jag hade alltså sannolikt inte försummat mitt välmående om jag hade förstått att jag i grund och botten gör det jag gör för att må bra. I mitt fall så får jag dessutom bättre resultat nu när jag tar det lite lugnare, tänker mycket klarare och prioriterar mycket bättre. Win-win-win!

Har du rörlig lön? Här är 5 saker du måste ha koll på!