Utmaningar

Livet är fullt av utmaningar. Vissa kommer till oss ofrivilligt. Det kan handla om förlust, sorg, ohälsa, ekonomiska bekymmer, jobbfrågor och mycket annat. Vi behöver ta oss igenom de ofrivilliga utmaningarna på olika sätt. Tid, hjälp, nya tankemönster, mod, små steg… Så småningom har vi kommit vidare och skaffat oss värdefulla lärdomar på vägen.

Låt oss här ägna en stund åt frivilliga utmaningar – de vi väljer själva. Det är med hjälp av utmaningar som vi kan utvecklas. Du behöver våga lämna din bekvämlighetszon och ta nya steg ut i det okända. Det kan vara kallt och blåsigt en stund, men det leder garanterat till nya resultat och möjligheter. Varje gång du doppar tån utanför din bekvämlighetszon får du nya referensramar. Det du upplever som en utmaning idag kan du se som en baggis om en tid. Du vidgar din bekvämlighetszon och är redo för utmaningar på en högre nivå. Jämför dig inte med andra, om det inte är en medveten tävling. Välj de utmaningar som leder dig vidare, oavsett vad andra gör.

Vad är skillnaden mellan fack och a-kassa? Ladda ner vår guide!

Det finns ett samband mellan nivån på din kompetens och nivån på din utmaning. Tänk dig en riktigt tuff utmaning, där du har alldeles för låg kompetensnivå för att klara den. Det kan handla om din kunskap inom området, din vilja att ta dig an utmaningen eller din förmåga att hantera den - inklusive den tid du har till förfogande. Om du stannar i den situationen för länge, kommer du att bli stressad, sliten och i värsta fall utbränd på sikt. Där ska du inte vara.

Tänk dig det andra alternativet. Du har en liten ynka utmaning som är alldeles för låg för din kompetensnivå, såsom en alltför enkel arbetsroll. Om du stannar i den situationen för länge, kommer du att bli uttråkad, blasé och understimulerad. Där ska du inte heller vara.

Tänk dig istället att dina utmaningar och din kompetensnivå är i balans. Du utmanas ständigt och vet samtidigt att du kommer att klara det du behöver. Du utvecklar din kompetens under tiden och söker dig ständigt till nya utmaningar som leder dig vidare. Där ska du vara så ofta som möjligt! Där kommer du att känna flow.

När vi lär oss att balansera våra utmaningar så att de är inom räckhåll för den kompetensnivå vi har – då är det som det ska vara. Höj utmaningen om den är för låg. Sänk utmaningen eller putsa upp din kompetens om utmaningen är för tuff. Lär dig att anpassa utmaningar och kompetensnivå till varandra så ofta som möjligt.

Har du några spännande utmaningar i sikte?

Nästa vecka ser vi på din bekvämlighetszon och hur du kan ha glädje av den. Vi ses!