Tre tips för sommarens semester

Sommaren är härlig och ganska svår på samma gång. Många har längtat efter en välförtjänt semester, men pandemins osäkerhet, en arbetssituation som för vissa varit intensiv, ensam eller obekvämt passiv kan göra att man ändå inte riktigt kan slappna av. Sen vill man ju ofta trycka in mycket roligt under semestern speciellt ett år som detta när restriktionerna börjat lättas och vi börjar se ljuset i tunneln.

Några tips som jag vill skicka med är: 

1. Planera in jobbdagar under sommaren på förhand.

Ifall du som många har ansvar att se över lite inkommande mejl mm under sommaren så är detta tipset värt att testa. Förut tänkte jag att jag skulle kolla sådant när vädret var lite sämre eller det uppstod en lucka. Det gjorde att jag regelbundet funderade över om det var läge att kolla mejlen nu eller om det är bättre imorgon.

De senaste åren har jag istället börjat med att planera in några hel eller halvdagar under sommaren när jag ska jobba undan. Denna enkla skillnad gör att jag inte behöver gå runt och tänka på om dagen är rätt eller inte. Sen kan man ju givetvis flytta dessa dagar ändå, men man frigör mycket energi av att inte fundera hela tiden.

2. Var närvarande.

Jag brukar få in detta i de flesta perspektiv i mina inlägg och det är för att det är så viktigt. Oavsett om vi upplever något fantastisk eller något jobbigt så kan en ökad närvaro få oss att ta in stunderna istället för att vara fast i tankarna i huvudet. Det gör att man inte behöver klänga sig fast vid positiva saker och inte heller stöta bort det som är jobbigt utan tillåta det att vara just som det är genom sin ökade närvaro och acceptans.

3. Mjukstarta efter semestern.

Mitt tips är att inte rivstarta efter semestern. Kanske är du full av energi att ta tag i allt roligt som väntar eller så känner du dig stressad över allt som ska göras. Oavsett utgångsläge så tänk på att det tar tid att ställa om från semesterläge till jobbläge. Det är helt naturligt och kan du tillåta dig att på något sätt mjukstarta så kommer du få en bättre start på hösten jämfört med om du startar med andan i halsen.

Ha en trevlig sommar allihop, och hoppas vi ses fysiskt till hösten i ett konferensrum nära dig!

 

Ladda ner vår guide Semester och ledighet