Träna, träna och träna mer!

Har du någonsin hört talas om någon som vunnit guld i OS eller VM utan att ha tränat? Nej, knappast! Alla framgångsrika idrottsmän och kvinnor tränar, tränar och tränar ännu mer. Det är allmänt känt att de bästa började när de var små och tränade och kämpade. Valde bort en massa annat i livet för att kunna fokusera på träning. Jag tror inte någon ifrågasätter att det är så man gör för att vinna guld i idrotten.

När det kommer till försäljning är samma sanning inte lika självklar. Jag träffar allt som oftast på både säljare och chefer som tror att antingen är man född till säljare eller inte. I min värld är det lika korkat som att tro att någon är född till att bli elitidrottare.

Absolut, du kan ha ärvt eller tidigt i livet fått egenskaper och förmågor som gör dig mer eller mindre lämpad. Egenskaper som gör att du kommer att ha lite lättare eller svårare på resan mot guldet, men det räcker inte. Oavsett måste du träna.

Nu tänker säkert en del att jag pratar i egen sak. Patrik jobbar med att träna och utbilda säljare, alltså vill han lyfta fram träning. Sant, jag anser att de flesta borde ta mer hjälp med säljträning. Men det är inte det som är poängen. Träning kan du även göra utan att ta hjälp av någon.

Först vill jag förtydliga att träna och spela match inte är samma sak. Många hakar upp sig på att jag är ute och träffar kunder varje dag så jag tränar varje dag. Match och träning är två olika saker. Självfallet får du en viss effekt av att spela match, men du måste också träna vissa moment om och om igen. Du måste träna nya saker som exempelvis system eller nya metoder. 

Träning behöver som sagt inte involvera en professionell tränare eller utbildare. Det kan vara så enkelt som att stå framför spegeln och öva på de viktigaste delarna i en presentation eller att tillsammans med en kollega gå igenom morgondagens viktiga offertpresentation för att den skall sitta perfekt. Det kan vara att man i säljgruppen går igenom varandras offerter och ger feedback.  Du kommer garanterat på fler sätt att få in träning i olika former i vardagen.

Du behöver således träna. Även om du inte vill bli bäst i världen på sälj måste du träna. Just i denna stund tränar nämligen andra säljare på försäljning, om inte du gör det kommer du snart att vara hjälplöst efter.

Lycka till med träningen!