Proffskockar spiller ingen tid

Vill du bli en effektivare, modernare Key Account Manager? Då ska du tänka som en proffskock:

  • Du förutser vilka rätter som kommer att beställas mest under kvällen.
  • Du tar i förväg fram alla redskap som kommer att behövas; från kastruller i rätt storlek till måttskedar, vispar, tänger och stekpincetter.
  • Du mäter upp, skalar och skär varje ingrediens samt lägger i en skål.
  • Du ställer alla skålar nära dig, med överblick.
  • Du lägger alla redskap nära dig, i den ordning de ska användas.

Detta kallas ”mise-en-place” på köksfranska, och betyder ordagrant ”lagt på plats”. Det gör att du kan arbeta i mycket högt tempo utan att bli stressad. Allt är förberett. Allt är framtaget. Du behöver aldrig springa runt och leta efter en mortel (som nån idiot har ställt på fel hylla!) eller upptäcka att den viktigaste kniven är slö.

Föräldraledig med rörlig lön - hur funkar det? Ladda ner vår guide!

Så jobbar ett proffs. Genom att förutse. En rutinerad kock har gjort detta hundratals gånger och kan därför i stunden korrigera redskap och skålar ifall gästernas beställningar ändras.

Så bör också varje modern KAM jobba!

  1. Förutse vad dina kunder kommer att beställa självmant.
  2. Förutse vad som ska hända när de tackar ja till dina offerter.
  3. Förutse allt som måste klaffa för att dessa leveranser ska äga rum.
  4. Gör en tidsplan med kontrollstationer.
  5. Ju mer du kan stämma av i förväg, desto snabbare och lugnare kan du jobba.
  6. Förvissa dig om att alla inblandade är beredda.
  7. Ta fram en Plan B ifall något skulle ”skita sig”.

P.S.  Behöver du uppdatera dina redskap & verktyg? Håll utkik här i bloggen efter nyheter.