När drar man snöret?

Vi pratar om hälsa, både fysisk och mental. Den är en viktig del i ditt personliga varumärke - såväl din identitet, dvs din självbild, som din image, dvs omgivningens bild av dig.

Den senaste tiden har jag fått nya insikter kring uthållighet och gränsdragningar. Hur länge ska man hålla ut? När är det dags att dra gränsen? Svaren måste vara individuella och bero på vilken situation det gäller. Min övertygelse är ändå att många av oss kan stretcha vår uthållighet ganska långt, så länge det inte skadar oss själva eller någon annan. Det handlar om att testa var din egen gräns går. Du klarar ofta mer än du tror.

För något år sedan testade jag min uthållighet på ett både fysiskt och mentalt plan. Skidspåren mellan Sälen och Mora var bakhala och sladdriga. Efter åtta mil var jag rejält trött och nära gråten. Jag insåg att tårar bara skulle ta onödig kraft, så nästa tanke som snurrade under någon kilometer handlade om att bryta loppet. Men nej. Den tanken valde jag också bort. Jag vill inte avbryta sådant jag har åtagit mig, om det inte handlar om en hälsofara eller är destruktivt för mig eller andra. Kroppen var trött, tankarna var trötta, men jag visste att båda skulle hålla ända fram. En skvätt blåbärssoppa och hejarop från publiken gjorde susen.

Vad gör man när chefen beter sig illa? Läs hur vi hjälpte Karin!

Vet du var din fysiska och mentala gräns går? Brukar du hålla ut lite längre än vad som är bekvämt och behagligt? Jag är övertygad om att du har mer kapacitet än du tror. Genom att utmana dina gränser kommer du att få en ny syn på vad som är möjligt för dig. När det är som tuffast behöver du någon typ av näring eller uppmuntran som hjälper dig att komma vidare. Sedan kan du pressa lite till och glida över mållinjen med armarna i luften.

Om du å andra sidan hör till dem som håller ut alldeles för länge, behöver du vara uppmärksam och försiktig. Du kan ha passerat en hälsosam fysisk eller mental gräns. Du behöver dra snöret, vila dig och eventuellt få hjälp tills du är på banan igen. Var rädd om dig, så kommer krafterna tillbaka.

I vilka sammanhang ligger du nära din fysiska och mentala gräns just nu? På jobbet? På fritiden? Behöver du dra snöret för att vårda dig själv eller kan du stretcha dig själv en liten bit till? Och en liten bit till?

Nästa vecka ser vi på människor som hälsostärkare. Vi ses!