Livets valutor för att ta bättre beslut

Jag tycker att det blir lättare att ta bra beslut när jag tar hänsyn till alla livets olika valutor. Alltså värden av alla olika slag som vi kan byta till oss eller byta bort utifrån intresse och behov. Detta sker automatisk för oss alla. Men stannar man upp och är lite mer medveten så kan man vässa sina prioriteringar ännu mer.

Är det värt att åka tvärs genom stan i rusningstrafik till en annan butik för att spara 50 kr på en produkt som du står och håller i? Kanske, kanske inte? Beror på hur du värdesätter din tid och energi.

Innan jag brände ut mig tänkte jag inte så mycket på hur mycket tid, hälsa, och energi saker tog. Jag upplevde att jag hade enorma mängder energi till mitt förfogande. Men nu efter min återhämtning och ett gäng lärdomar rikare tänker jag lite mer noga på vad saker faktiskt kostar och vad de ger. I alla livsvalutor inräknat.

Att lägga in fler faktorer i kalkylen gör att även självplockad svamp och hemmaodlad mat har en kostnad. Att köpa en måltid kan vara billigare än att laga själv osv. Ett välbetalt jobb skulle kunna vara en sämre deal för dig än ett lägre avlönat jobb beroende på vad du ger och vad du får. Helt beroende på värdena på dina individuella valutor.

Tycker du att det du gör är roligt och meningsfullt ligger det ju i den positiva vågskålen och kan göra det berättigat att lägga mer tid. Men tycker du att något är tråkigt och tar massa tid från viktigare saker så kan det vara helt berättigat att betala för att få det löst.

Jag vill inte få dig att tro att jag alltid analyserar allt jag gör på detta sättet. Men med begränsade resurser behöver man ibland tänka till för sin egen och sin omgivnings skull.

Detta valutatänkandet gör också att jag tar vissa beslut utan att lägga någon tid eller energi på valet. Är det helt enkelt för små och obetydliga val för mig och konsekvenserna är ganska minimala så blir det tydligt att det inte är värt att offra tid och energi utan istället gå mer på autopilot. På vilka områden och vilka värden detta gäller är väldigt individuellt såklart precis som allt i detta inlägg. Jag lägger ingen som helst värdering i vad som är ”rätt” eller ”fel”.

Fundera över var din gräns går.

Är det värt att bli irriterad i en halvtimme för att du slösade 20 kr?

Är det värt att lägga en timme om dagen i en vecka på att välja hotell till resan?

Är det värt att äga en bil för 4-5000 kr i månaden för att spara in 20 timmar per månad? Eller är det istället värt att sitta 20 timmar extra på en buss per månad för att spara samma 4-5000 kr?

Är det värt att betala för att en matkasse med recept kommer hem varje vecka för att slippa planera och göra ett projekt av vardagsmaten?

Osv.. För vissa är svaren JA och för andra NEJ. Mest troligt är att det varierar genom livet beroende på vad du har mer eller mindre av.

Prioritera din tid, energi och alla oändliga valutor så du gör mer av det du tycker är viktigt och mindre av det du inte tycker är viktigt.

Vad säger ditt anställningsavtal om semester? Ladda ner vår guide!