Låtsasstress

Låtsasstress kallar jag den stress i våra liv som är helt i onödan och inte fyller någon funktion när jag tänker efter. Stress som inte tar oss någon vart, kanske till och med bryter ner oss själva successivt. När man låtsasstressar så känner man sig produktiv när man i själva verket slarvar, tar ogenomtänkta beslut och kanske till och med gör mer skada än nytta. Det har blivit så i vårt samhälle att man ska alltid ha mycket att göra, hela tiden vara tillgänglig och gärna ligga på bristningsgränsen till vad vi klarar av.

Men att bara springa på i livet och uppnå massa resultat, vad spelar då egentligen alla våra ansträngningar för roll om vi aldrig kan njuta på vägen, eller ens njuta när vi når våra mål. För när vi låtsasstressar är vi inte närvarande, vi är alltid på nästa grej och nästa grej. Det finns mängder av grejer vi kan stressa till och sträva efter. Men vi får inte glömma bort att njuta och glädjas på vägen. Jag själv tänkte hela tiden att om jag blir klar med detta projektet snabbt så hinner jag börja på nästa lite snabbare och nästa och nästa, jag stannade aldrig upp emellan. Men vad händer då? - Då betar vi ju av livet uppgift efter uppgift, punkt efter punkt, år efter år. Och tillslut så har vi stressat oss igenom hela livet.

Jag tror inte du vill se tillbaka på ditt liv och ångra att du inte var med närvarande …eller härvarande eller nuvarande. Jag tror inte du vill ångra att du stressade för mycket eller att du fokuserade på fel saker. Du kanske inte kommer ångra resultaten du uppnått, men jag tror risken är stor att du ångrar all negativ påverkan du tillät i onödan. Många gånger stressar vi dessutom för att bara spara några få minuter, några minuter här och några minuter där. Du kanske också precis som jag upplevt i ditt liv att du ofta försökt optimera allt. Men du får ändå igen det i en kö eller ett trafikljus någonstans och så stressar du upp dig för att du hamnat där i kön, och det är egentligen inget du kan påverka, men du kan påverka din inställning till situationen. Om du lär dig att se sånna situationer som återhämtning, micropauser och energikickar istället för energitjuvar så blir det ingen stress och du kan kolla på de andra människorna och vara glad över att du inte stressar upp dig i onödan.

Vad säger ditt anställningsavtal om semester? Ladda ner vår guide!

Jag upplever att om jag gör rätt saker så behöver jag inte stressa, för då är det något som är fel från första början, med mina prioriteringarna eller min inställning till situationen. Jag tror vi måste fråga oss själva vad anledningen är till att vi måste stressa. Istället för att låtsasstressa runt, kanske vi istället behöver planera upp saker i förväg så vi inte behöver springa runt och släcka bränder in i det sista. Då blir det lättare att göra det som är viktigast och samtidigt ha ork att hantera de bränder som trots all planering uppstår ändå. 

Det som kallas för positiv stress tror jag inte är något farligt alls, för det tar fram alla de resurser vi har inom oss som behövs för att hantera en situation, men däremot tror jag inte det är bra att sätta sig i det tillståndet utan ordentlig återhämtning emellan, inte för att det vi gör behöver vara skadligt utan för att det är lätt att den positiva stressen övergår till negativ låtsasstress utan att vi lägger märke till det.

Förut använde jag stress som ett verktyg för att hinna med mer, jag stressade med allt, jag gick fort, åt fort, gick på toa fort, läste och svarade på mailen fort hoppade över pauser och ledigheter, allt för att jag ville hinna med så mycket. Jag har ingen aning om när min positiva stress och motivation övergick till att slita på mig. Men jag vet nu att jag tänker mycket klarare, tar bättre beslut och mår mycket bättre när jag inte stressar runt hela tiden. Jag har hittat ett produktivt lugn istället. Nu försöker jag att göra det mesta lite lugnare för jag märker att jag får bättre resultat av det i kombination med att jag prioriterar bättre. Så min upplevelse är inte att vi behöver prestera sämre och bli latmaskar bara för att vi tar det lite lugnare, utan med rätt tankar och rutiner kan vi få det bästa av två världar. Jag är övertygad om att vi kan prestera bra och samtidigt må bra.