Kompetent eller bara kunnig?

Min morbror var min bästa mentor under flera år. Han jobbade med ledarskap och kompetensutveckling. Han menade att Kompetens är en kombination av Vilja + Kunskap + Förmåga.

Såhär resonerade han:
Du kan ha hur mycket kunskap som helst, men om du saknar vilja att använda den är kunskapen inte mycket värd. Har du vilja så kan du bygga på med mer kunskap efterhand, även om den är knapphändig från början. Om du saknar förmåga att använda din kunskap, så är den inte heller mycket värd. Du behöver kunna omvandla kunskapen till meningsfulla resultat.

Låt oss säga att du via en säljutbildning har lärt dig hur man gör ett avslut på bästa sätt. Du har fått ett tjusigt diplom och bekräftelse på att du har tagit del av kunskapen. För att kunskapen ska bli värd något för dig, behöver du dels vilja använda den och dels ha förmåga att dra nytta av den i verkliga säljsituationer.

Jobbar du med sälj och har du rörlig lön? Ladda ner vår guide “Har du rörlig lön? Då har vi listat 5 saker du definitivt måste ha koll på!”

Utan vilja händer inte mycket. Motivation är ett bränsle till viljan. Hur vi motiveras är förstås individuellt. Vissa av oss är känsliga för belöning och dras mot sådant som vi önskar, s k nöjessökande motivation. Andra är känsligare för bestraffning och undviker sådant som är oönskat, s k undvikande motivation.

Det här beteendet kan förändras över tid för varje individ. Det kan också variera i olika situationer. Själv har jag lite av varje. När bilen plötsligt slutade att fungera för en tid sedan, motiverades jag av att snabbt få hjälp att fixa den för att undvika parkeringsböter och krångliga logistiklösningar till ett uppdrag på långt avstånd. Där handlade det om undvikande motivation.

I andra sammanhang motiveras jag av positiva händelser som jag ser framför mig. Om några dagar ska vi sova på taket i varma sovsäckar under en förhoppningsvis stjärnklar himmel. När jag målar upp bilden av en bra kväll och natt på taket tillsammans med goda vänner, blir det lätt och roligt att planera. Här handlar det om nöjessökande motivation.

Vilken sorts motivation kan ge bränsle till din vilja och därmed leda dig närmare dina mål?

Nästa vecka ser vi på olika typer av utmaningar. Vi ses!