Hur du misslyckas till framgång

När jag gick i skolan var jag ganska kass på träslöjd. En stor anledning till att jag var dålig var att jag tyckte det var tråkigt, och eftersom jag tyckte det var tråkigt så lade jag ner väldigt lite tid och engagemang på att bli bra. Jag minns så väl några lektioner när jag stod och slipade på min smörkniv i årskurs tre medan min bäste vän höll på att göra en ganska avancerad träbåt. Jag sprang ofta över till honom för att ”hjälpa till”. Självklart var min hjälp inte mycket värd, åtminstone inte för honom. Jag upplevde det dock som värdefullt eftersom jag på träslöjden  kommit att få en stor rädsla för att misslyckas.

Denna rädsla att misslyckas är inte ovanlig och många känner säkert igen sig, om inte i exakt samma situation så kanske i liknande situationer. Tyvärr får det konsekvenser, vi utvecklas inte och når inte något resultat att prata om. För mig blev konsekvenserna ett dåligt betyg när det var dags att få betyg och att jag idag har ”tummen mitt i handen” och inte vågar göra renoveringar på vårt hus.

För att lyckas, inte minst som säljare, så tror jag att vi måste tänka annorlunda kring att ”misslyckas”. Vi måste inse att mycket av det vi gör kommer bli fel men att vi troligtvis lär oss något och utvecklas. Det är oftast inte farligt att göra fel, alla gör fel. Fortsätter vi jobba hårt enligt plan men förändrar det som måste förändras så kommer tillslut framgången. Vi måste försöka tänka aktivt i termerna av chanser och inte i termerna av risker. Här kommer några punkter jag tror kan vara viktiga för långsiktig framgång;

Ha tydliga mål: Inte för många och inte bara resultatmål utan såväl aktivitetsmål som olika former av roliga mätbara delmål som ger dig energi. Sätt gärna kvalitativa delmål som utmanar dig och utvecklar dig.   

Gör en plan, följ den och ha tillit till din förmåga: I din jakt på dina mål så måste du förstås genomföra ett antal actions. De kommer kanske inte ge resultat direkt men ”stick to the plan”. Gör små förändringar om du måste och lyssna lagom på andra men ha tillit till din plan och inte minst till din förmåga, även om det blir fel ibland.

Lär dig av dina ”misslyckanden”: Som sagt, misslyckas kommer vi alla göra men gräv inte ner dig utan se dem som naturliga steg på framgångsresan.

Träna, kämpa och fly inte från eget ansvar: För att bli såväl bättre som framgångsrik måste du träna och kämpa.  Vill du att det ska bli som du tänkt dig så måste du faktiskt ”göra” och inte leta ursäkter till att ”inte göra”.

Så hur kommer du tänka i morgon? Hur ska du se på begreppet ”misslyckande”? Kommer du ha tillit till din förmåga och våga ”misslyckas”.

För mig är det dags att ta ansvar och tänka om, jag kan inte leva mitt liv med tummen mitt i handen. Dags att börja snickra på huset. Sluta vara rädd att misslyckas. Hur fel kan det bli? Men framförallt, hur bra kan det bli? Kanske ska jag börja med att göra klart den där smörkniven?