Fyra saker för att lyckas med din säljpresentation

En säljpresentation kan i många fall vara helt avgörande för att lyckas med dina affärer. Oavsett om det är en presentation för ett kundmöte eller inför en större grupp. Här kommer fyra saker att göra för att lyckas bättre.

Träna, träna och träna

För att lyckas med säljpresentationen måste du förbereda dig och träna. Det finns ingen som vaknar upp på morgonen och går helt oförberedd och gör en strålande presentation. Slarvar du med träningen blir det aldrig riktigt bra. Tränar du och förbereder dig kan du ta dina säljpresentationer till nya höjder.

Inledningen är avgörande

Om du lyckas göra ett bra första intryck och bygga förtroende i början av din presentation kommer du att lyckas mycket bättre. Man brukar säga att de första 15% är helt avgörande för resultatet. Fokusera därför på att göra en bra inledning på din säljpresentation.

Skapa en engagerad publik

Till stor del är det du som bestämmer om du vill ha en engagerad publik eller inte. Visst du kan ha otur och bli ställd framför en helt ointresserad publik, men du påverkar hur engagerade de är. Förutom inledningen handlar det om att ställa frågor och på så sätt engagera publiken.  Ett tips för att få publiken att ställa fler frågor är att du ställer en fråga till dem tidigt under din presentation, helst de två första minuterna. Då har du visat att du vill ha en dialog och får på så sätt fler frågor genom hela presentationen.

Våga gå på avslut

Din presentation skall avslutas med att du frågar om ordern. Beroende på formen av säljpresentation kan avslutet ske på olika sätt, men vill du göra affärer måste du be om affären.

Ladda ner vår guide: Fixa avslutet – de bästa tipsen