Få det gjort med ”Ett sinne likt vatten”

Den amerikanska bäst säljaren ”Getting Things Done” skriven av David Allen.

Jag ska fokusera på den enligt mig viktigaste insikten: ”Ett sinne likt vatten”

Författaren anser att det är eftersträvansvärt att ha ett lugnt sinne och inte ha onödigt brus i hjärnan med saker som behöver göras, fixas och memoreras. När man kastar en sten i vattnet så reagerar vattnet för att sedan återgå till ett lugn. Det reagerar varken för mycket eller för lite. Det är många gånger mer effektivt att kanalisera sin energi åt viktigare saker än att hålla reda på onödigt brus i huvudet.

Hur gör man då det?

För att uppnå detta behöver man ett system som hjärnan känner sig övertygad om att du använder. Systemet behöver inte vara komplicerat eller omfattande, det spelar heller ingen roll om det är digitalt eller analogt. Det kan handla om att man skriver in något i ett dokument eller i en kalender som man regelbundet återkommer till.

Missa inte något när du blir sjuk! Följ vår enkla guide.

Det som verkar vara nyckeln till att det funkar är just att systemet är pålitligt. Dvs skriver du anteckningar på ställen som du inte kommer ha koll på eller återkomma till så kommer hjärnan fortfarande påminna och brusa om de mest onödiga sakerna av just den anledningen.

Många har säkert hört tipset att skriva ner saker man tänker på om man inte kan somna. Det är samma mekanism.

Så istället för att slösa energi på dessa onödiga impulser kan vi investera lite tid i att skapa eller omarbeta våra system och strukturer för att avlasta våra hjärnor. Då blir det mer energi och fokus till det som verkligen är viktigt på riktigt.