Ett 5-sekunders nej

Det ligger djupt inom oss att säga ja när någon frågar oss om något. Evolutionärt har det varit en avgörande överlevnadsfördel att samarbeta genom tjänster och gentjänster och givetvis är det även så till viss del för oss i dagens samhälle också.

Men med insikten att vi spontant och reflexmässigt oftast tackar ja, så tror jag det behövs en enkel strategi. 5-sekunders nej. Det är lika enkelt som det låter. Vänta 5-sekunder medan du överlägger, får tag i ditt rationella tänkande för att sedan säga nej. Eller ja för den delen. Det viktiga är att bli av med reflexen att spontansäga ja. Räcker inte 5 sekunder tycker jag att man kan sova på saken, då klarnar tankarna och beslutet blir mer ditt eget. Kan personen inte vänta till dagen därpå utan letar upp någon annan istället så är det troligtvis inte värt din tid och energi ändå.

Du själv tar kontrollen över din tid, energi och ditt välmående. Kanske finns det andra prioriteringar som är viktigare för dig som gör att du behöver säga nej. Att säga nej till en sak innebar automatiskt att du säger ja till något annat som kan vara mycket bättre för dig. Att säga nej är inte negativt eller bakåtsträvande, att lära sig säga nej till saker till förmån för viktigare saker i sitt liv är att ta ansvar. Man kanske inte alltid blir mest gillad, men högst troligt respekterad.