Du behöver en bekväm bekvämlighetszon

Bekvämlighetszonen är en värdefull plats – när den används på rätt sätt. Vi behöver befinna oss i den ibland, som balans till de utmaningar vi tar oss an. Den är perfekt för vila, återhämtning, eftertanke, omladdning… Ju behagligare vår bekvämlighetszon är, desto snabbare kan vi ladda om med ny energi och bli redo att ge oss ut bland utmaningar och nya upplevelser igen.

Ofta beskrivs bekvämlighetszonen som en dålig plats, där latheten frodas. Det kan också vara något helt annat. Jag menar att zonen är bra eller dålig, beroende på hur den ser ut.

Tänk dig en obekväm bekvämlighetszon. Den skulle kunna innehålla skräpmat, likgiltiga kvällar i TV-soffan, ett rörigt hem, energilösa relationer, energilösa vanor, skvallerpress, stagnerade tankar…

Är du säljare? Läs om hur Säljarnas hjälpte Karin när hennes chef vägrade betala ut lön i vårt case "Så stämde Karin sin chef för felaktig behandling"

En bekväm bekvämlighetszon skulle istället kunna innehålla ett harmoniskt hem, en kärleksfull familj, nära vänner, nyttig mat, goda böcker, ett varmt bad, fin musik, en kopp te vid en sprakande brasa, promenader, positiva tankar – allt sådant som passar dig att landa i när du behöver vila mellan dina utmaningar och utvecklingsfaser.

Bekvämlighetszonen kan ha olika inriktning:
Geografisk – du väljer alltid välkända platser och vägar.
Mental – du tänker samma tankar som du tänkte igår, i förrgår och förra året.
Social – du umgås alltid med samma människor.
Fysisk – du behåller den kroppsform och hälsonivå som du har vant dig vid.

I bekvämlighetszonen utvecklas du, men i väldigt långsam takt. Stanna därför inte för länge i den, men kom tillbaka ofta.

Hur ser din bekväma bekvämlighetszon ut?

Nästa vecka ser vi på dina motivationsfaktorer. Vi ses!