Book yourself solid – så bokar du fler säljmöten

Kämpar du med att boka in säljmöten? Att få kunden att tacka ja till ett personligt möte kan vara knepigt. Här kommer våra tips på hur du ska strukturera upp dina kalla samtal och formulera dig för bästa resultat!

Tänk strategiskt

När du sätter dig ner för att boka möten gäller det att ha en utarbetad strategi. Ring inte kalla samtal sporadiskt under dagen när du har tid över – utan research eller tydligt syfte. Se istället till att avsätta tid för att ringa en liten målgrupp i taget. Tänk till exempel att “idag ringer jag bara konsultbolag” och fokusera på det. Nästa dag kanske du bara ringer IT-bolag. Så att du har informationen i bakhuvudet och är väl förberedd. Läs också på om bolagen och branschen innan så att du gör ett bra intryck.

Hitta en rutin för hur du effektivt och snabbt kan ta reda på det du behöver veta om företaget. Det är bra om du har en checklista att gå efter och kan göra likadant varje gång. Processen kan omfatta vad företaget jobbar med, vilka konkurrenterna är, målgrupp och kanske eventuella kopplingar till personen du ska prata med.  

Har ni gemensamma kontakter på LinkedIn? Ni kanske har gått på samma universitet eller haft liknande jobb. Om du hittar gemensamma nämnare att ta upp är chansen större att du får boka in ett möte. Vi känner oss trygga när vi får känna igen oss i andra.

Det är också viktigt att kombinera flera kanaler. Ring inte bara till personen och förvänta dig att det ska räcka. Kombinera med att till exempel besöka profilen på LinkedIn före samtalet och skicka ett mejl efter. Hitta ett strukturerat sätt att förbereda och följa upp på.

Befinner du dig i en situation där du tappat flera affärer i rad och självförtroendet med det? Som säljare är det lätt att hamna i underläge efter ett nej för mycket. Hur gör man egentligen för att ta sig ur svackan och vända det till något bra? Det går vi igenom i blogginlägget “Från minus till plus – så lyckas du!”.

Vad är kunden trött på att höra?

När du väl ringer ska du såklart alltid tänka dig in i kundens perspektiv. Vad vill personen i andra änden höra? Undvik att vara alltför “tjenis” eller påträngande. Tänk istället att du ska vara artig och social, men inte överdrivet påklistrad. Låtsas inte att du känner kunden personligen och bara ringer för att snacka lite. Eller –  det som kunder kanske finner mest störande – prata oavbrutet i två minuter och hoppas att du ska få ett ja. Ingen kund förtjänar att få öronen söndertjatade.

Inled samtalet med att säkerställa att det finns ett behov för din produkt eller tjänst, annars är mötet inte relevant för någon av er. Se därefter till att förtydliga värdet för kunden genom hela samtalet. Försök inte heller låtsas att du inte försöker sälja på personen i fråga något – för i slutändan vet alla att det är vad säljare gör. Var istället transparant och tala om varför din produkt eller tjänst är så spot on för just den här kunden. Om du kan förmedla det är du en god bit på vägen och har ett möte inom räckhåll! 

Idag pratas det mycket om vikten av att ha ett starkt personligt varumärke. Men i vilken ände ska man börja? Hur aktiv ska man vara på LinkedIn? I caset “Så jobbar du med ditt personliga varumärke – online och offline” berättar Säljarnas medlem Christoffer Williamson om hur han utvecklade sitt personliga varumärke.